Zwerfvuil, onkruid, een overhangende tak, gezang van een haan, allemaal zijn het kleine ergernissen die binnen een leefgemeenschap voor hoogoplopende ruzies kunnen zorgen. “De voornaamste reden: mensen praten niet meer met elkaar”, zegt commissaris Johan Gielen. “Onze vrijwillige burenbemiddelaars zijn van essentieel belang om dit soort conflictjes op te lossen. Zij brengen de twee partijen rond de tafel om zo tot een oplossing te komen voor het helemaal escaleert."
Veiligheidsgevoel
Het doel blijft om het veiligheidsgevoel in een buurt te verhogen. En daar probeert vrijwillig burenbemiddelaar Eddy Goessens al twee jaar lang aan te werken. Hij treedt wekelijks ruim 20 uur op als bemiddelaar. “En nee, schrik heb ik nog nooit gehad. Een keertje heb ik mijn auto wel ergens anders geparkeerd omdat een boze buur dreigde krassen op mijn auto te zetten. En dat was het me niet waard”, vertelt de man. De bemiddelaar krijgt zijn ‘dossiers’ van de burenbemiddelaar die in dienst is bij de politie.
Hazodi
Ook de lokale politie Hazodi start met burenbemiddeling. Esther Van Eynde zal vanaf 2 juli conflicten tussen buren aanpakken. Ze werkt daarvoor nauw samen met de wijkpolitie.
MM
Foto TVG: Esther Van Eynde