6,6 miljoen voor advocaten van staat in vreemdelingenzaken

Print
6,6 miljoen voor advocaten van staat in vreemdelingenzaken

6,6 miljoen voor advocaten van staat in vreemdelingenzaken

In 2011 betaalde de overheid 6,6 miljoen euro uit aan advocaten voor haar eigen verdediging in vreemdelingenzaken. Dat zegde staatssecretaris voor Migratie Maggie De Block (Open Vld) zopas in de Senaatscommissie Binnenlandse Zaken.

Die bespreekt momenteel de programmawet, die al eerder in de Kamer werd goedgekeurd. Die wet bepaalt dat de overheid geen advocaat meer moet nemen in rechtszaken die vreemdelingen tegen haar aanspannen (bv. tegen een geweigerde gezinshereniging, een geweigerd visum, een weigering om een asielzoeker in een centrum te plaatsen e.d.). De Block mag voor haar verdediging in de toekomst een beroep doen op haar eigen ambtenaren. Dit moet een serieuze besparing opleveren op het budget van De Block, maar hoe groot die is kan niet worden meegedeeld. De Block deelde wel mee dat het in totaal gaat om 15.485 beroepen, waarvan 6.697 Vlaamse.

In ieder geval blijft de staat de advocaten van de vreemdelingen zelf betalen, maar die kosten vallen onder de gratis rechtsbijstand. Ze staan dus niet op de begroting van staatssecretaris De Block, maar op die van justitieminister Annemie Turtelboom (Open Vld). Momenteel gaat 17 miljoen, een vierde van de gratis rechtsbijstand (69 miljoen), naar advocaten van vreemdelingen en illegalen.

JDW
Foto Photo News