Joy getuigt over moord op haar moeder: "Ik vind het er ook over"

Print
Joy getuigt over moord op haar moeder: "Ik vind het er ook over"

Joy getuigt over moord op haar moeder: Ik vind het er ook over

Leopoldsburg - "In het begin ging het goed met mijn moeder, maar het laatste jaar was heel zwaar. Ze verwaarloosde het huishouden, zorgde niet meer voor mijn tweelingzusjes. Ik denk dat het fout is beginnen gaan sinds de dood van de vader van mijn zusjes (hij pleegde zelfmoord toen de kinderen één jaar waren, nvdr.)", getuigde Joy V. (18) vanochtend op het assisenproces voor de Heppense tienermoord.

"We moesten onze plan maar trekken, ik was toch niets waard in mijn moeders ogen. Dat zei ze tegen mij", vertelde het meisje, terwijl Dimitri Lemmens haar indringend aankeek. Maar dat blijkt niet uit de getuigenissen die in de loop van het onderzoek bij vrienden en kennissen zijn afgenomen, wierp voorzitter Dirk Thys op.

Joy: "Als niemand er was, had ik het echt zwaar. Ik kreeg ook slaag, ja. Vier à vijf maanden voor de feiten is dat begonnen. Blauwe plekken? Neen, die had ik zelden", beschreef de tiener in een opvallend West-Vlaams accent. Het resultaat van drie jaar in de gesloten jeugdinstelling van Beernem.

Drugs

Maar waarom had ze dan nooit iemand verteld van haar zware leven? Ook niet tegen de politie bij wie ze een verklaring had afgelegd nadat ze twee weken met Dimitri was weggelopen.

"Dat maakte me niet zo veel uit. Ik wou gewoon dat de drugs stopten." Volgens het meisje lagen de drugs overal in huis. Waarom anderen dat dan niet zo was opgevallen? "Ik zag ze in de keuken liggen en eens tussen het speelgoed van de kinderen."

Zwangerschap

En dan was er nog de zwangerschap: "Ik heb wel tegen hem gezegd dat ik zwanger was, maar ik had geen test gedaan. Ik had gewoon het gevoel dat ik zwanger was."

Maar wat was dan de bedoeling van dat verhaal? "Geen idee. Ik dacht gewoon dat ik zwanger was." Tegen Dimitri zou ze wel gezegd hebben dat haar moeder een baby nooit zou toestaan, en dat ze ongetwijfeld abortus moest plegen.

Zwijgen

Net zoals op de beelden van de audiovisuele verhoren bleef ze geregeld minutenlang zwijgen. Voorzitter Thys: "Je bent hier verplicht te praten, als je moet komen getuigen. Ik herhaal mijn vraag: wanneer is het plan om jouw moeder te doden ontstaan?" "Ik denk twee weken voor het is gebeurd. Ik heb tegen Dimitri gezegd: ofwel ik, ofwel mijn moeder. Doe maar, heb ik gezegd, toen hij het over een hamer had."

Veel was via sms afgesproken. Wat had daar in gestaan? "Het waren er 500. Dat kan ik me echt niet herinneren, zunne. ... Van wie het idee is gekomen om mama te doden? Van mij zeker? Als ik de tijd kon terugdraaien... Ik vind het er ook over wat we gedaan hebben. Ik weet dat het het slechtste is dat je kan doen volgens de wet."

CV
Archieffoto TVG

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio