Dakloze Maastrichtenaar krijgt ruim 1.700 euro per maand

Print
Dakloze Maastrichtenaar krijgt ruim 1.700 euro per maand

Dakloze Maastrichtenaar krijgt ruim 1.700 euro per maand

Lanaken - Een doortrapte Maastrichtenaar, 53 jaar oud, heeft twee jaar lang gratis gewoond in Lanaken en er een leefloon gekregen van ruim 800 euro. Terwijl diezelfde man in Maastricht als dakloze stond ingeschreven en daar nog eens 950 euro ontving. Dat bracht zijn maandbudget op ruim 1.700 euro.

De uitkeringsfraude is ontdekt door de sociale recherche van Maastricht. “De Maastrichtenaar was bewust dakloos. Hij meldde zich geregeld bij het Leger des Heils, bleef een paar nachten slapen en verdween weer”, zegt rechercheur Peter van Ochten.

Al die tijd woonde de ‘dakloze’ een paar kilometer verderop in Lanaken, in een flatje van het OCMW. “Het OCMW betaalde huur en vaste kosten (elektriciteit...). Daarnaast kreeg de man nog een deel van het leefloon cash uitgekeerd. Hij speelde het slim. Hij had twee rekeningen, eentje in België en een Nederlandse”, zegt de onderzoeker.

Burgemeester Marino Keulen van Lanaken geeft toe dat zijn gemeente geschandaliseerd werd. “Toch moeten we de oplossing op een hoger niveau zoeken. Vanuit de hogere instanties moet er een betere uitwisseling van gegevens zijn, over de grenzen heen. Ons OCMW heeft geen toegang tot Nederlandse databanken”, verdedigt Marino Keulen zijn eigen dienst.

Alcoholverslaafd

De gemeente Lanaken gaat het gefraudeerde bedrag tot de laatste cent terugvorderen van de Maastrichtenaar. Ook Maastricht wil de 20.000 euro daklozenuitkering van de voorbije twee jaar terugbetaald zien. De onderzoekers beseffen dat dit niet eenvoudig zal zijn: “Zijn geld is aan de drank opgegaan. Hij is alcoholverslaafd. In Nederland staan op uitkeringsfraude ook gevangenisstraffen.”

Lees ook: Maastrichtenaar krijgt uitkering van eigen stad en leefloon van Lanaken

MaW
Archieffoto


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio