José De Cauwer: "Wie klopt Wiggins?"

Print
José De Cauwer: "Wie klopt Wiggins?"

José De Cauwer: Wie klopt Wiggins?

Dauphiné, Ronde van Zwitserland en Ster ZLM Tour: de proefexamens zijn achter de rug. Nog een dikke anderhalve week en de Tour wenkt. Zijn de favorieten klaar voor het echte examen? Onze analist José De Cauwer legt hun kansen in de weegschaal.

Bradley Wiggins won met veel overtuiging het Critérium du Dauphiné, Rui Costa was de beste in Zwitserland en Mark Cavendish overtrof alle verwachtingen door de Ster ZLM Tour op zijn naam te schrijven. Wat leerde VRT-commentator en analist José De Cauwer de voorbije weken?

"Ik denk dat Cavendish klaar is om de Tour te winnen. Wie mee spurt voor de overwinning in de rit naar de Gileppe mag je niet over het hoofd zien", grapt de Waaslander. "Ernstig nu: ik kwam vooral onder de indruk van Wiggins en zijn ploeg. Ik vraag mij af wie de Brit straks klopt. Met zowat honderd tijdritkilometers en zonder Contador en Andy Schleck aan de start krijgt hij de kans van zijn leven om de Tour te winnen."

Maar Wiggins krijgt de eventuele eindwinst niet voor niks. "Cadel Evans wordt een harde noot om te kraken. De Australiër knijp je niet zomaar dood. Na drie weken geeft hij nog altijd geen krimp. En hij bewees in het verleden al dat hij op het einde van de Tour in een zware tijdrit het laken naar zich toe kan halen. Deze Tour wordt naar mijn oordeel een tweegevecht Wiggins - Evans."

Over de namen van de nummers een en twee in de komende Tour bestaat volgens De Cauwer maar weinig twijfel. Wie gaat met de derde plaats lopen? "Jurgen Van den Broeck moet die uitgelezen kans maar eens grijpen. Hij is sterk, bewees hij in de Dauphiné. Op geen enkel moment kwam hij in de problemen."

"Ook niet in de tijdrit, de discipline waar hij veel vooruitgang in boekte. Maar dan mag hij zich niet beperken tot aanklampen. Hij moet proberen voor zichzelf iets te forceren. Maar kan dat wel met zo'n sterke Skyploeg als tegenstander?"

Luc LAMON