Nog veel vragen rond dood Debbie (23) in Nepal

Print
Nog veel vragen rond dood Debbie (23) in Nepal

Nog veel vragen rond dood Debbie (23) in Nepal

Het lijkt er steeds meer op dat de Vlaamse Debbie Maveau (23) toch niet door een valpartij om het leven is gekomen in Nepal. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wacht de Belgische autopsie af.

De Nepalese media berichtten dat het lichaam van Maveau verminkt werd teruggevonden. Ook de doorgaans betrouwbare The Kathmandu Post.

"Onze correspondent kreeg van de politie te horen dat de Belgische toeriste verminkt was", zegt hoofdredacteur Akhilesh Upadhyay. "Kwaad opzet lijkt de meest plausibele uitleg. In de Langtan-vallei leven roofkatten, zoals bergluipaarden. Maar ik heb nog nooit gehoord dat zo'n wilde roofkat een toerist aanviel."

Vlak terrein


Debbie Maveau uit Deerlijk reisde begin maart naar Nepal voor vrijwilligerswerk. Op 31 mei vertrok ze alleen op trektocht in het Langtang-park. Haar lichaam werd donderdag teruggevonden in een bos. Niet door helikopters en niet in een ravijn, zoals eerst gemeld, maar door politiehonden op vlak terrein.

Het stoffelijk overschot wordt eind deze week naar België overgevlogen, waar er een tweede autopsie zal gebeuren.

Voor de Belgen die in Nepal wonen, is het schrikken. "Het trekkingseizoen is net afgelopen door het regenseizoen. Daarom is het nu erg eenzaam in Langtang. Toeristen wordt daarom afgeraden alleen te trekken in het gebied", zegt Lierenaar Wim De Becker van het weeshuis Shangrila Home in Kathmandu.

Sacco


Op 22 april 2010 verdween de toen net als Debbie 23-jarige Amerikaanse Aubrey Sacco spoorloos tijdens een solo-trektocht in hetzelfde Langtang National Park. Haar verdwijning is nog steeds een mysterie.

Sacco is niet de enige alleentrekkende vrouw die in Nepal verdween. In 2005 raakte de Franse Celine Henry spoorloos vermist in het Nagarjun Park nabij Kathmandu. In 2006 onderging de Duitse Sabine Grüneklee in hetzelfde park hetzelfde lot. De Duitse Kristina Kovacevic verdween in 2006 in noordelijk Nepal. De lichamen van de laatste twee werden later wel teruggevonden.

Lees ook Belgische toeriste in Nepal mogelijk vermoord

KMA