Geert Noels: "Griekse exit al bezig"

In het noodlijdende Griekenland ziet het er naar uit dat we vandaag naar een nieuwe regering gaan van het conservatieve Nea Dimokratia met het sociaaldemocratische PASOK, met aan het hoofd Antonis Samaras. Toch blijven de donkere onweerswolken boven het land hangen en gelooft econoom Geert Noels nog steeds dat de Griekse exit uit de eurozone nakende is.

jrosquin

Al onmiddellijk na de verkiezingsuitslag zette econoom Geert Noels een stevige domper op de stemming: “De uitstap uit de euro blijft onvermijdelijk.” Sterker nog. “De uitstap is al bezig. Grote bedrijven zijn hun banden met Griekenland aan het doorknippen. Carrefour bijvoorbeeld heeft zijn Griekse divisie voor één euro verkocht. Het slikt liever nu de verliezen dan door te gaan in een hopeloze situatie.”

"Griekse economie is dood"

De politiek zit volgens Noels in een virtuele werkelijkheid. “We blijven ons illusies maken. Dat een statusquo op termijn tot een uitweg zou kunnen leiden. Maar de Griekse economie is dood. Je moet de feiten onderkennen. Een Belgisch bedrijf als Agfa-Gevaert werd voor de meer recente bestellingen uit Griekenland zelfs niet betaald in euro’s, maar in staatsobligaties. Daar hebben ze een serieus verlies op gepakt.”

Volgens Noels is het idee van een Griekenland met een eigen munt ook helemaal niet zo extreem. “Kijk naar Groot-Brittannië en de groep andere lidstaten van de EU die nog hun eigen munt hebben. Dat kan toch gewoon? Ze zullen dan tenminste de marge hebben om te devalueren en uit de put te kruipen. Precies wat België onder Martens gedaan heeft. Waarom zouden we ze dat niet gunnen?”

En dat Europa daardoor vele miljarden zal verliezen ? “Dat zal sowieso het geval zijn.”

DH

Foto: Belga