Woonverbod voor pedofielen in de maak

Print
Woonverbod voor pedofielen in de maak

Woonverbod voor pedofielen in de maak

Mensen die veroordeeld worden voor zedendelicten riskeren binnenkort ook een woonverbod. De meerderheidspartijen hebben daartoe een wetsvorostel ingediend in de Kamer. Dat is vandaag te lezen in De Standaard.

Als het voorstel wordt goedgekeurd, kan een rechter binnenkort, mits goede motivering, pedofielen verbieden om activiteiten uit te oefenen (bijvoorbeeld turn- of muzieklessen geven) in de aanwezigheid van kinderen. De rechter zal ook gemachtigd zijn om de veroordeelde een woonverbod op te leggen zodat die zich niet meer mag vestigen of zelfs vertonen in een door de rechter aangewezen zone, bijvoorbeeld een (deel)gemeente.

"Uit de vele hoorzittingen die we met de bijzondere commissie seksueel misbruik organiseerden, bleek dat het draagvlak voor een woonverbod groot is", verduidelijkt hoofdindienster Carina Van Cauter (Open Vld). "De voortdurende nabijheid van de dader kan immers een ingrijpende impact hebben op het slachtoffer en de verwerking van de traumatische ervaring in de weg staan."

Meer over het nut van dergelijke woonverboden, leest U op de expertenpagina van John De Wit.

Archieffoto PhotoNews