Ter plEKke: Gestrand

Print
Ter plEKke: Gestrand

Ter plEKke: Gestrand

Dagelijks geeft onze journalist Wim Vos vanuit Polen of Oekraïne zijn kijk op het EK.

Het is zover. Ik ben gestrand. Gestrand in Lviv, speelstad in Oekraïne op zo'n 80 kilometer van de Poolse grens, waar ik zondagavond Duitsland tegen Denemarken aan het werk zag. Mijn auto staat in Polen, ik heb er ook nog ergens een hotelkamer en woensdag word ik in Warschau verwacht. Maar zelf raak ik voorlopig niet weg uit Oekraïne.

Hoe dat kan? Dit verhaal begint zondagochtend, met mijn Poolse huurauto die wegens zijn beperkte verzekering Oekraïne niet bleek binnen te mogen. Dus dan maar afgebogen richting Przemysl, stadje aan de grens van waaruit een trein me naar Lviv zou brengen. Die trein was er ook, met uren vertraging en nog eens uren oponthoud bij de grens tussen Polen en Oekraïne. Geen uniform dat ik niet zag langskomen in mijn coupé. Pools grenspolitie, Poolse douane, Oekraïense grenspolitie, Oekraïense douane, militairen met snuffelhonden, en mijn paspoort dat een half uur lang verdween in een obscuur kantoor. Maar eind goed, (bijna) alles goed: een paar uur voor de wedstrijd stond ik in Lviv.

Maar dan de terugreis. Opnieuw de trein? Die zou er zijn. Of beter: moeten zijn. Welgeteld eentje per dag met name. Om zeven uur 's ochtends. En wie geen dagen of weken vooraf zijn plekje reserveert, mag het schijnbaar vergeten. Deze jongen dus. Tenminste dat begrijp ik van een nors vrouwmens met wie ik een nonsensicaal gesprek voer. Als taal en alfabet anders zijn, krijg je dat. Lost in translation and transcription. Geen trein dus. Wel - noodgedwongen - een extra overnachting in Lviv, en een zoektocht naar een andere ontsnappingsroute. Die blijkt in een busrit te schuilen. Vanochtend waag ik het erop. Op advies van enkele Oekraïense locals: met de bus tot aan de grens, om vervolgens die grens te voet (!) over te steken, en dan maar hopen dat ik aan de Poolse kant een bus of taxi vind die mij naar Przemysl wil brengen. Het EK is bijna halfweg, en deze jongen is midden in een koude oorlogsfilm beland. Welkom in Polen en Oekraïne.

Door Wim Vos