Walter Capiau geeft pedofilieonderzoek toe

Print
Walter Capiau geeft pedofilieonderzoek toe

Walter Capiau geeft pedofilieonderzoek toe

Walter Capiau en het gerecht van Veurne hebben bevestigd dat de voormalige BRT- en vtm-presentator verdacht wordt van seksueel misbruik van minderjarigen. Capiau (74) zou vijftig jaar geleden tijdens jeugdkampen twee tot zes kinderen hebben aangerand. Dat meldt een krant van De Persgroep. In het gerechtelijk dossier is er slechts sprake van twee slachtoffers.

Dag Allemaal, dat vandaag ook uitpakt met het verhaal, schreef vorig jaar al dat Capiau minstens twee kinderen zou hebben misbruikt. In het kader van Operatie Kelk waren de mannen naar het gerecht gestapt om hun verhaal te doen. Volgens het weekblad zouden nog vier andere slachtoffers een gelijkaardig verhaal hebben verteld, maar dat wil Capiau niet gezegd hebben.

Ook tijdens de jaren negentig, toen Capiau het vtm-programma 'De Kinderacademie' presenteerde, werd de West-Vlaming al eens beschuldigd van pedofilie, maar Capiau zei altijd dat het "praat van jaloerse mensen" was.

Dit keer geeft Capiau dus wel toe dat er een gerechtelijk onderzoek naar hem werd gevoerd. Dat gebeurde tijdens een gerechtelijke confrontatie met twee slachtoffers. De feiten zijn echter verjaard - Capiau was op het ogenblik van de feiten 24 - en dus werd de zaak geseponeerd.

Twee tieners

"Er kwam eind 2010 een eerste klacht binnen bij het federale parket. Zij hebben de zaak dan aan Veurne doorgespeeld", vertelt procureur des konings Filiep Jodts van het parket van Veurne. "Capiau is dan hier verhoord. Het gaat om seksuele aanrakingen bij twee tieners uit zijn vriendensfeer", aldus de procureur. "In het dossier zijn er maar twee slachtoffers gehoord. Dat sluit niet uit dat er misschien meer gevallen waren, maar daar hebben we hier geen weet van."

Walter Capiau presenteerde bij de toenmalige BRT populaire programma's als 'Tienerklanken', 'Binnen en Buiten' en 'Hoger Lager'. In 1989 maakte hij de overstap naar vtm, waar hij het gezicht werd van successen als 'Rad van Fortuin', 'De Kinderacademie' en 'HT&D'.

Lees ook: Walter Capiau noemt misbruik "een jeugdzonde"