Kai-Mook en co aangekomen in Planckendael

De laatste mest, de laatste douche, de laatste zwembeurt en het laatste avondmaal. Zondagmiddag waren er zo'n vijfduizend mensen in de Zoo die getuigen waren van Kai-Mooks laatste middag in Antwerpen, want vandaag vond de grote verhuis plaats. Kai-Mook is maandagmiddag veilig aangekomen in Planckendael (Mechelen). Ook de andere leden van de Antwerpse olifantenkudde (oudere zus May Tagu, moeder Phyo Phyo, stamoudste Dumbo en Yu Yin Yin) hebben ondertussen hun nieuwe woonplaats bereikt. Het nauwkeurig voorbereid olifantentransport is dus tot een goed einde gebracht.

jrosquin

Het werd een middag vol bewondering, verdriet en spanning. "We zullen pas gerust zijn als 't dinsdag is", vertellen Viviane, Monique, Simonne, Hilda en Maria. "Tegen dan weten we dat alle transporten goed verlopen zijn en dat de dieren zich op hun gemak gaan voelen in het perk. Pas dan zullen wij ook weer slapen, want dat is nu niet het geval. Zeker niet na de dood van Hussein vrijdag."

Met een zakdoek in de hand genieten ze van de laatste grappige en ontroerende taferelen in het perk. "We gaan ze missen, heel erg missen", klinkt het.

Olifanten veilig aangekomen

Maandagochtend was het onvermijdelijke moment echt aangebroken. Nadat de drie olifanten voor het ochtendgloren een stevig ontbijt achter de kiezen hadden gestoken, kregen deden de verzorgers kettingen rond de poten van de dieren.

Omstreeks 8u45 werd publiekslieveling Kai-Mook behoedzaam in de container geladen. Rond 09u30 volgde dan het moment dat de container met de jonge olifant op de vrachtwagen werd geplaatst. Daarna volgden de twee andere olifanten Phyo Phyo en May Tagu.

De vrachtwagen met de drie eerste olifanten vertrok kort voor het middaguur richting Planckendael, waar hij rond 12u30 arriveerde. De vrachtwagen reed tot voor de deuren van het nieuwe perk, waar de container werd open gezet en de drie olifanten er uit wandelen. Om iets over één zette Phyo Phyo als eerste voet aan grond in Planckendael. Ze stapte de container uit en ging meteen op verkenning. Daarna volgden ook Kai-Mook en May Tagu.

Vervolgens werden de containers uitgekuist en keerden ze terug naar Antwerpen om daar de twee overige olifanten, Dumbo en Yu Yu Yin, in te laden. Rond 17 uur vertrokken ook die twee laatste dieren richting Muizen. Daar zijn ze rond 18u45 van de vrachtwagen gehaald.

Eerste 48 uur cruciaal

De eerste dagen zullen de olifanten nog in hun nieuw binnenverblijf vertoeven alvorens ze hun eerste stapjes buiten kunnen zetten. Op 28 juni worden de olifanten voor het eerst weer geconfronteerd met het publiek tijdens de officiële opening van het nieuwe olifantenverblijf.

Hoewel het transport zonder problemen is verlopen, blijven de eerste 48 uur nog cruciaal. De dieren moeten nu wennen aan hun nieuwe thuis en dit kan stress met zich meebrengen. De verzorgers van de Zoo die de dieren al een jaar hebben voorbereid op de grote verhuis, zullen de komende tien dagen dag en nacht in de buurt blijven om mogelijke problemen vast te stellen en erop te anticiperen.

Europees kweekprogramma

De verhuis van de olifantenfamilie kadert in het Europese kweekprogramma. De bedoeling was om olifantenstier Hussein uit de Zoo van Berlijn met de Belgische dames in contact te brengen, maar vlak voor de reis naar Planckendael bezweek Hussein. De stamboekhouder in Rotterdam zal nu zo snel mogelijk een nieuwe stier zoeken die naar Planckendael kan gebracht worden.

Nieuwe olifanten voor de Zoo

De Zoo moet het niet lang zonder olifanten stellen. Binnen enkele weken zullen twee jongen stiertjes het oude verblijf van Kai-Mook betrekken. Bedoeling is om voornamelijk stieren, die na de paring even van de kudde weg moeten, een thuis te geven.

Foto's: Bert Hulselmans

Bekijk een filmpje:

Meer over Planckendael