Ronaldo vernedert Oranje

Print
Ronaldo vernedert Oranje

Ronaldo vernedert Oranje

De vernedering is compleet voor Nederland. Heel even leefde de hoop zondagavond op na een vroege goal van Raphael van der Vaart, maar al snel werd Oranje overklast en kon Cristiano Ronaldo voor het eerst op dit EK zijn show opvoeren. Nederland mocht uiteindelijk nog blij (?) zijn dat het maar met 2-1 verloor.

De vice-wereldkampioen verlaat Euro 2012 zonder maar een puntje. Portugal gaat verdiend door samen met groepswinnaar Duitsland dat eveneens met 1-2 won van Denemarken.

Even zag het er goed uit voor Nederland, toen Van der Vaart met een heerlijk doelpunt al na 10 minuten de 0-1 scoorde. Toen ook Duitsland voorkwam tegen de Denen via Podolski, leek er een mirakel mogelijk.

Nederland drukte door en dwong kansen af, tot een zekere Cristiano Ronaldo zich er mee ging bemoeien. Wat tegen de Denen niet lukte, kon hij nu wel: scoren (1-1). Vanaf dan was Nederland nergens meer, Portugal drukte door en kreeg de beste kansen.

Nederland gaat af

In de tweede helft was Nederland nergens. Enkel via stilstaande fases kon het een beetje dreigen. De frustratie nam toe en Willems mocht blij zijn met geel toen hij Moutinho met twee voeten torpeteerde. Portugal bleef wel kalm. Eerst werd Postiga afgevlagd voor buitenspel, maar in minuut 74 maakte Ronaldo Nederland af: 2-1 na een perfecte counter.

Nederland moest wel komen, maar geloofde er duidelijk niet meer in. Van der Vaart trapte nog op de paal, maar het was Portugal dat had kunnen en moeten scoren. Nani miste van dichtbij en Ronaldo raakte nog de paal.

De gouden generatie die twee jaar geleden in Zuid-Afrika nog de finale van het WK speelde lijkt nu helemaal aan haar einde te zijn.

Foto: AFP