PS haalt absolute meerderheid bij Franse verkiezingen

Print
PS haalt absolute meerderheid bij Franse verkiezingen

PS haalt absolute meerderheid bij Franse verkiezingen

In Frankrijk heeft de Parti Socialiste (PS) van president François Hollande zondag de absolute meerderheid gewonnen in de Assemblée Nationale. Dat blijkt uit schattingen van peilinginstituten na de tweede ronde van de parlementsverkiezingen. PS-kandidate Ségolène Royal (foto rechts) raakte echter niet verkozen.

De socialisten en twee kleine satellietpartijen behalen tussen de 312 en 326 zetels van de 577, ruim meer dus dan de absolute meerderheid (289). De Groenen zouden goed zijn voor 18 tot 24 zetels en het extreemlinkse Front de Gauche zou tussen 9 en 11 zetels behalen, aldus de instituten Sofres en CSA.

1 tot 4 zetels voor FN

De rechts-conservatieve UMP en zijn bondgenoten halen tussen de 212 en 234 zetels binnen, het extreemrechtse Front National haalt minstens 2 zetels. Boegbeeld Le Pen moest het in haar kiesdistrict wel afleggen tegen de socialistische kandidaat.

Om zijn programma daadwerkelijk te kunnen uitvoeren diende president François Hollande, de eerste socialistische president in 17 jaar, een absolute meerderheid te behalen en dat is dus gelukt.

Royale niet verkozen

Een PS'er die minder tevreden zal zijn is oud-presidentkandidate, en ex-partner van president Hollande, Ségolène Royale. Zij moest in La Rochelle de duimen leggen voor de socialistische dissident Olivier Falorni (foto links).

Nadat ze haar nederlaag op tv toegaf nam ze de woorden 'verraad' in de mond. De 58-jarige Ségolène Royal verzeilde tussen de twee verkiezingsronden temidden een politiek-sentimenteel psychodrama. In volle verkiezingscampagne sprak 'Première Dame' Valérie Trierweiler, de huidige partner van Hollande, in een tweet haar steun uit voor Olivier Falorni, de socialistische uitdager van Ségolène Royal in La Rochelle.

De nederlaag van Royal is ook een slag voor president Hollande, die publiek zijn ex-partner en moeder van zijn vier kinderen, steunde. Ondanks de nederlaag drukte Royal de wens uit een rol in de nationale politiek te blijven spelen.

Foto collage: AFP