Rui Costa buigt niet voor concurrentie in Ronde van Zwitserland

Print
Rui Costa buigt niet voor concurrentie in Ronde van Zwitserland

Rui Costa buigt niet voor concurrentie in Ronde van Zwitserland

De Portugees Rui Costa (Movistar) heeft zondag de eindzege in de Ronde van Zwitserland (World Tour) niet meer uit handen gegeven. Ondanks aanvallen op zijn positie van Fränk Schleck, Steven Kruijswijk en Levi Leipheimer hield de 25-jarige Costa stand.

Winst in de slotrit, een bergrit over 215,8 km van Näfels-Lintharena naar Sörenberg, was er voor de Est Tanel Kangert (Astana).

Boeckmans present

Kris Boeckmans tekende present toen na zowat een uur wedstrijd een lange vlucht vertrok. Samen met Kangert, Brent Bookwalter, Matteo Montaguti en Jérémy Roy nam hij tot dertien minuten voorsprong. Op de zware klim van Glaubenbielen moest Boeckmans zijn gezellen echter laten gaan, terwijl in het peloton Tom Boonen op dat moment de remmen dichtkneep.

Schleck valt aan

Terwijl op de Glaubenberg vooraan ook Bookwalter loste, namen de troepen van Schleck het initiatief in het peloton. Na voorbereidend werk van onder meer Maxime Monfort versnelde Schleck op een vijftal kilometer van de top. De kleine minuut voorsprong die hij nam, bleek echter onvoldoende om in de afdaling een terugkeer van de groep met leider Rui Costa te verhinderen.

Vervolgens mengde Steven Kruijswijk, op 1:01 in de stand, zich in een vlucht met Chris Sörensen, Mathias Frank en Robert Kiserlovski. Zij namen 35 seconden, maar Alejandro Valverde en vervolgens Rui Costa zelf bleken sterk genoeg om ook dat gevaar in te dijken.

Terwijl helemaal vooraan Kangert de ritzege pakte voor Roy en Montaguti lanceerde Levi Leipheimer, derde in de stand op 21 seconden, op de slotklim naar Sörenberg een ultieme aanval. Ook hierop had Rui Costa echter een gepast antwoord.

Foto: PN
vlnr. Frank Schleck, Rui Costa en Levi Leipheimer