Grieken bepalen Europese toekomst

Print
Grieken bepalen Europese toekomst

Grieken bepalen Europese toekomst

Sinds 7 uur vanochtend (6 uur bij ons) kunnen ongeveer 9,9 miljoen Grieken naar de stembureaus om een nieuw parlement te kiezen. Dat wordt niet meer of niet minder dan een referendum voor of tegen de euro. De Grieken moeten kiezen tussen rechts, dat verder wil besparen, en radicaal-links, dat daartegen gekant is.

Volgens de recentste peilingen, van twee weken geleden, zijn het conservatieve Nea Dimokratia van Antonis Samaras en het radicaal-linkse Syriza van Alexis Tsipras verwikkeld in een nek-aan-nekrace.

De eerste houdt vast aan het besparingsplan van de EU en het IMF, in ruil voor 240 miljard euro krediet (sinds 2010) en 107 miljard kwijtschelding van schulden. Samaras wil wel het besparingstraject heronderhandelen om weer met groei aan te knopen. De tweede wil het besparingsplan, dat in februari goedgekeurd werd door het parlement, vervangen door een links relancebeleid, gericht op de hernationalisatie en herverdeling van middelen.

De Grieken kunnen tot 19 uur hun stem uitbrengen. Dan wordt een verkiezingspoll bekendgemaakt, in afwachting van de eerste officiële resultaten rond 20 uur.

Lees ook: Wereld wacht argwanend op Griekse verkiezingen

Belga
Foto Reuters