Buurt verneemt 4 dagen op voorhand komst asielzoekers

Print
Buurt verneemt 4 dagen op voorhand komst asielzoekers

Buurt verneemt 4 dagen op voorhand komst asielzoekers

Gingelom - Het Federaal Opvangcentrum voor Asielzoekers in Sint-Truiden (Fedasil) vangt vanaf maandag 30 tot 40 asielzoekers op in de voormalige rijkswachtkazerne van Borlo (Gingelom). Bedoeling is om de asielzoekers meer zelfstandigheid en ruimte te geven. “Wij zijn net zo verrast als de inwoners van Borlo zelf”, reageert burgemeester Charly Moyaerts (sp.a).

De voorbereidingen van dit project in de Thewitstraat zijn zeer discreet verlopen. Noch de lokale politie noch de burgemeester waren van de nieuwe opvangplaats op de hoogte.

De Regie der Gebouwen verkocht de oude rijkswachtkazerne aan tijd geleden aan fruitteler Tilkens. Die richtte dat gebouw opnieuw in als slaapplaats voor zijn Poolse fruitplukkers. Maar daarvoor kreeg hij sinds vorig jaar geen vergunning meer. De burgemeester noemde de omstandigheden in het gebouw “mensonwaardig”.

Tilkens zette de kazerne te huur en vond nu een huurder in Fedasil. De buurt kreeg het nieuws donderdagavond te lezen in een omzendbrief waarin ze ook worden uitgenodigd om zondag een kijkje te komen nemen van 14 tot 16 uur. Ze zijn niet te spreken over de manier waarop gehandeld is geweest.

Toezicht

Ook het gemeentebestuur van Gingelom is verontwaardigd. “Wij hebben pas vorige week donderdag voor het eerst een brief gekregen dat staatssecretaris Maggie De Block met de nieuwe eigenaar een huurovereenkomst had afgesloten. Er was geen enkel overleg”, zegt burgemeester Moyaerts.

“Er was geen enkel overleg. In een gesprek met Fedasil hebben we de laattijdige communicatie aangeklaagd en voorwaarden gesteld: de vergunning moet aangevraagd worden en de asielzoekers moeten een menswaardig verblijf krijgen. Maar toch wordt het opvanginitiatief maandag blijkbaar al opgestart. We gaan er in ieder geval op toezien dat de asielzoekers geen overlast veroorzaken.”

Lees vandaag meer in Het Belang van Limburg.

JCr/ErRe


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio