Nizar Trabelsi blijft in gevangenis

Print
Nizar Trabelsi blijft in gevangenis

Nizar Trabelsi blijft in gevangenis

De raadkamer van Nijvel heeft maandag het verzoek om de vrijlating van Nizar Trabelsi verworpen. Hij blijft dus in de gevangenis. Dat deelde het parket van Nijvel dinsdag mee.

De raadkamer van Nijvel onderzocht maandag het verzoek van de advocaat van Trabelsi. "De magistraat achtte het verzoek ontvankelijk, maar niet gegrond. Trabelsi blijft dus achter de tralies", preciseerde dinsdag Eric Janssens, eerste substituut van de procureur des konings.

Volgens de advocaat van Trabelsi was er geen reden om hem in de cel te houden, nu hij zijn straf van tien jaar tot de laatste dag heeft uitgezeten. Trabelsi werd in 2004 definitief veroordeeld tot tien jaar cel wegens het plannen van een aanslag op de legerbasis van Kleine Brogel, waar Amerikaanse kernwapens opgeslagen liggen.

Normaal zou hij afgelopen vrijdag vrijgekomen zijn. Toch blijft Trabelsi in de cel in afwachting van zijn uitlevering aan de Verenigde Staten. Hoe lang die zogenaamde ‘uitleveringsdetentie’ zal duren, is niet duidelijk.

Trabelsi en zijn advocaten stapten in december 2009 naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en lieten de beslissing tot uitlevering schorsen in afwachting van een antwoord op de vraag of de mensenrechten van Trabelsi in de VS niet zullen worden geschonden. Daarnaast loopt nog een annulatieprocedure tegen de uitlevering. Trabelsi is afgelopen weekend overgeplaatst naar de gevangenis van Brugge. Het gerecht vreest dat hij op de vlucht zal slaan als ze hem vrijlaten.