thumbnail: null
thumbnail: null

Klaverblad Lummen vernieuwd: "Van 43 naar 0 slachtoffers"

Het klaverblad in Lummen, met 100.000 passerende chauffeurs per dag een levensader voor de Limburgse economie, zat jarenlang in het verkeersnieuws. Vandaag niet meer. Gedaan met de files, de kettingbotsingen, het angstzweet en de verkeersagressie. Cijfers bewijzen de genezing van ons verkeersinfarct: nul (!) verkeersslachtoffers in één jaar en slechts drie botsingen met blikschade.

nvandeneynde

Om de noodzaak van een goede doorstroming te benadrukken, becijferden twee professoren in 2005 dat de files in Lummen het bedrijfsleven in heel Limburg jaarlijks 21,1 miljoen euro kostten. De maatschappelijke kosten van ongevallen (hulpdiensten, gezondheid, werkongeschiktheid...) zouden oplopen tot 21,6 miljoen euro.

Een jaar na de ingebruikname van de nieuwe conflictvrije turbine op 25 oktober 2010 zijn er geen verkeersslachtoffers meer gevallen.

Meer patrouilles

Bij de Limburgse Wegpolitie reageren ze vol enthousiasme op de nieuwe verkeerssituatie. "We voorzien nog evenveel permanentieploegen op de E313 en E314. Die kunnen nu meer patrouilles en controles doen, terwijl ze vroeger veelal op het klaverblad stonden voor vaststellingen van ongevallen en voor filebeveiliging."

Scheur in asfalt

Een scheur in het asfalt op de afslag naar Hasselt- Luik vanuit Leuven werpt een smet op het vlotte verloop van de wegeniswerken. De hobbels in de bocht van de afslagweg kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen bij regenweer. “Studies moeten duidelijk maken wat de reden is. Het heeft alleszins niets te maken met de kwaliteit van het asfalt”, zegt Jo Lieben van Wegen en Verkeer Limburg.

“Eerste onderzoeken wijzen op een probleem in de ondergrond. Het is nog onduidelijk hoe diep het probleem zit.” In maart kreeg het ergste stuk al een nieuw laagje asfalt. Wanneer er binnenkort uitsluitsel is, wordt het stuk heraangelegd.

Officiële opening

Het klaverblad is al even in gebruik, maar de officiële opening is pas zondag. De Limburgse zanger Stijn Meuris schreef de tekst voor een gedenkplaat, die dan ingehuldigd zal worden. Verder krijgen 2.400 nieuwsgierigen de kans om de nieuwe verkeersader vanuit de lucht te bewonderen.

Lees ook: Klaverblad baadt vanaf morgen in uniek blauw licht

Bekijk ook de reportage van TV Limburg:

MaW Archieffoto

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio