thumbnail: null
thumbnail: null

Omleidingsweg krijgt tunnel onder bedding sneltram

De Omleidingsweg of de N78 in Lanaken krijgt ter hoogte van de Euroscoop een tunnel. Dan kan de sneltram gelijkgronds de Omleidingsweg kruisen zonder dat de verkeersstromen elkaar storen. Dat heeft schepen Guido Willen (Open Vld) bekendgemaakt in een gesprek met de redactie.

fvranckx

“Wegen en Verkeer heeft lang geijverd om autoverkeer en sneltram op eenzelfde niveau te houden. Dat is uiteraard goedkoper. Maar zo zou het verkeer vier keer per uur en, na verloop van tijd, acht keer per uur stil moeten staan voor een passerende sneltram. Zoiets was onaanvaardbaar voor ons", aldus Willen.

"Een brug zie je dan weer vanuit het centrum. Het compromis is een tunnel voor het autoverkeer geworden van twee keer een rijstrook. Zo hinderen auto’s en tram elkaar niet. Dat is een goede zaak voor Lanaken. De omwonenden zullen op termijn ook minder omgevingslawaai hebben.”

Kosten

Normaal zou het Agentschap Wegen en Verkeer voor de kosten van een tunnel op de gewestweg N78 moeten instaan. Nu zal De Lijn het grootste deel van die kosten voor zich nemen. De halte van de sneltram zal komen aan het vlakbij gelegen Europamonument.

Eind juni moet de Lanakense gemeenteraad het akkoord over de precieze inrichting van de sneltram op Lanakens grondgebied tussen De Lijn, Agentschap Wegen en Verkeer en gemeente nog goedkeuren. Vanavond om 20 uur maakt De Lijn de details bekend in het Lanakense cultuurcentrum.

JBx Foto TP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer