Turtelboom kon niet in Beveren zijn wegens ministerraad

Print

Turtelboom kon niet in Beveren zijn wegens ministerraad

"Ik was niet aanwezig bij de eerste steenlegging van de nieuwe gevangenis van Beveren omdat ik als minister op de ministerraad moest zijn. Meer moet u daar niet achter zoeken". Dat zei minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) zopas in de Kamer aan Bert Schoofs (VB).

Schoofs vond het raar dat de minister van Justitie niet naar een eerste steenlegging van een nieuwe gevangenis gaat. Turtelboom bleef afwezig toen op 1 juni jl. de eerste steen voor de nieuwe gevangenis van Beveren werd gelegd. Deze gevangenis, De Poort van Beveren, ligt op een terrein van 12 hectare aan de E17. Ze zal begin 2014 beschikbaar zijn en 300 plaatsen tellen. Ze kadert in een reeks van vijf nieuwe gevangenissen, die in het Masterplan van Justitie zijn opgenomen.

Meccanotracé?

Schoofs dacht dat Turtelboom niet naar deze eerste steenlegging was gegaan omdat ze wilde protesteren omdat de gevangenis geen 80 meter werd 'opgeschoven' om het Meccanotracé mogelijk te maken. Dat tracé is een alternatief voor de Lange Wapper. Het wordt door de bouw van de nieuwe gevangenis onmogelijk gemaakt, want het ligt op dezelfde plaats.

De Antwerpse actiegroepen stRaten-Generaal en Ademloos, hadden die 'verplaatsing' met 80 m. voorgesteld en ze hebben nu al vier procedures lopen om ze te realiseren, waaronder één bij de Europese Commissie. Turtelboom, die ook lijsttrekker voor de Open Vld is bij de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen, zag die verplaatsing wel zitten. Maar staatssecretaris Servais Verherstraeten (CD&V), bevoegd voor de Regie der Gebouwen, wilde geen uitstel. Hij had eerder verklaard dat deze "verplaatsing" een vertraging van jaren en vele extra kosten met zich zou meebrengen.

Maar het Meccanotracé heeft blijkbaar niets met Turtelboom's afwezigheid te maken. "Ik ben minister en dus moet ik op de ministerraad zijn. Ik kon daar toen gewoon niet zijn", zo luidde het.

JDW

Lees ook: Eerste steen voor gevangenis van Beveren is gelegd.