Eerste steen gevangenis Beveren gelegd

Print
Eerste steen gevangenis Beveren gelegd

Eerste steen gevangenis Beveren gelegd

Staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen Servais Verherstraeten (CD&V) legde vrijdagmorgen de eerste steen voor de bouw van een nieuwe gevangenis in Beveren.

Deze gevangenis, De Poort van Beveren, ligt op een terrein van 12 hectare aan de E17. Ze zal begin 2014 beschikbaar zijn en zal 300 plaatsen tellen. Ze kadert in een reeks van vijf nieuwe gevangenissen, die in het Masterplan van Justitie zijn opgenomen. In Marche-en-Famenne is men al bezig met de bouw sinds oktober 2011, op de overige sites (Dendermonde, Leuze-en-Hainaut en Haren-Brussel) moet men nog beginnen.

De gevangenis bestaat uit vier gebouwen en het gedeelte met de cellen heeft op zijn beurt weer vier vleugels en vier binnentuinen. Alle cellen hebben sanitair en alle plaatsen zijn toegankelijk voor gehandicapten. Er zijn ook twee gesloten wandelingen, die beveiligd zijn tegen ontsnappingen per helikopter. De gevangenis is omgeven door een zes meter hoge muur en een watergracht. Ze is 29.000 m² groot.

Financiering

De gevangenis werd gefinancierd en gebouwd door de privésector. Dexia Bank, KBC en ABN Amro behoren tot de financiers, Stéphane Beel en Michel Jaspers tot de architecten. De Regie der Gebouwen is dus bouwheer en de privésector eigenaar.

Servais Verherstraeten: "Ik ben in principe geen liefhebber van dergelijke constructies, maar met een kostprijs van ongeveer 70 miljoen euro per stuk voor de vier kleine gevangenissen (waaronder Beveren) en meer dan 300 miljoen euro voor het gevangeniscomplex van Haren, moest de federale overheid op zoek gaan naar alternatieve financiering. Concreet betaalt de Regie der Gebouwen in Beveren vanaf 2014 een beschikbaarheidsvergoeding van 13,7 miljoen euro per jaar - inclusief bouw, onderhoud, afvalverwerking, catering en schoonmaak - en wordt ze na 25 jaar de eigenaar van de gevangenis."

Verherstraeten zei nog dat dit heel hoge bedragen lijken, "ook in de oudere gevangenissen van het land investeren wij per jaar en per gevangene 4.000 euro aan onderhouds- en instandhoudingswerken. De samenleving steekt dus veel geld in haar gevangeniswezen".

JDW

Foto Belga