thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Genk klaar voor start Manifesta (video's + fotoalbum)

Morgen gaat Manifesta 9 van start in Genk. Manifesta is een van de meest vooraanstaande kunstevenementen van Europa. Ook deze editie worden er weer honderdduizend bezoekers verwacht.

nvandeneynde

De Europese Biënnale voor Hedendaagse Kunst ontstond aan het begin van de jaren negentig. In 2012 houdt de rondtrekkende tentoonstelling halt in Genk, dat dit jaar wel eens de kunstenhoofdstad van Europa kan worden. De provincie Limburg investeerde daarvoor 3 miljoen euro.

De vorige editie van het evenement vond plaats in Spanje. Het is de eerste keer in de geschiedenis van Manifesta dat alle tentoonstellingen op 1 plaats staan, in de mijngebouwen van Waterschei. Daarom staat alles in het teken van het mijnverleden, dat het dagelijkse leven in Limburg bepaalde. De mijn komt in alle werken terug.

Marina

Bijgevolg kan ook Rocco Granata niet ontbreken. Rocco's vader heeft in de mijn gewerkt en ook zijn eigen carrière is hier begonnen.

In Genk toont Rocco zijn kostbaarste bezittingen. Bezoekers kunnen zijn Vespa van dichtbij bekijken. Ook zijn accordeon en de originele compositie van 'Marina' zijn tentoongesteld.

Erfgoed

Voor het eerst biedt de kunstenbiënnale naast hedendaagse kunst ook een erfgoedluik aan, dat '17 tons' werd gedoopt. Zo zijn er vele Turkse gebedsmatjes te bezichtigen. De Turken die als gastarbeider naar Limburg kwamen om in de mijn te werken, namen die mee.

Buitenlandse kunstenaars zijn talrijk aanwezig. Zo zet een Ecuadoriaanse kunstenaar de bewegingen van mieren om in muziek met behulp van een platenspeler.

Ook naar de actualiteit gaat voldoende aandacht. Zo worden er foto's getoond van Chinese zakenlui die de mijnen in Afrika overnemen.

Tegelijk met Manifesta in Genk lopen er 80 parallelle kunstprojecten in Europa.

Bekijk ook de reportages van TVL

Manifesta 9 vindt plaats in de mijngebouwen van Waterschei in de André Dumontlaan in Genk van 2 juni tot en met 30 september. Voor meer info: www.manifesta9.org

Lees alles over Manifesta vandaag in de extra Wanatoebijlage van Het Belang van Limburg.

NVDE Foto's KH

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio