"Sp.a stuurt niet aan op crisis"

De sp.a stuurt niet aan op een crisis binnen de Vlaamse regering. Dat liet sp.a-fractieleider in het Vlaams Parlement Bart Van Malderen vrijdagochtend verstaan op de VRT-radio. "Vlaanderen is niet gebaat bij een regering die niet stabiel en niet slagkrachtig zou zijn", zei Van Malderen. Over mogelijke gestes die de sp.a zou doen om het vertrouwen met coalitiepartners CD&V en N-VA te herstellen, liet hij zich niet uit.

ikerremans

De sp.a ligt binnen de Vlaamse coalitie onder vuur omdat viceminister-president Ingrid Lieten de beslissing van CD&V-minister Joke Schauvliege om het winkelcentrum Uplace een milieuvergunning toe te kennen "onbegrijpelijk" noemde. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) wil dat de sp.a zich "collegiaal" opstelt en de beslissing mee ondersteunt. Op de ministerraad later vrijdag moet duidelijk worden of de regering nog samenhangt.

Sp.a-fractieleider Van Malderen zegt dat zijn partij het regeerakkoord loyaal blijft uitvoeren. "Het regeerakkoord is de bijbel", zei hij. De socialisten blijven wel bij hun kritiek op het project Uplace.

Zo zouden de noodzakelijke investeringen om het winkelcentrum bereikbaar te maken met het openbaar vervoer het totale investeringsbudget van De Lijn jarenlang opsouperen, terwijl ook elders in Vlaanderen noden zijn, zei Van Malderen.

De sp.a-fractieleider zei ook dat zijn partij niet de enige was met kritiek. "De eerste en scherpste kritiek kwam van Tom Dehaene (CD&V). En het is lang geleden dat Unizo, de milieubeweging en Touring op één lijn zaten."

Lees ook: Peeters: "Houding Lieten is ongepast"

Foto Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer