Kamervoorzitter Flahaut excuseert zich niet tegenover Vlamingen

Kamervoorzitter André Flahaut (PS) excuseert zich niét voor de uitspraken die hij over de Vlamingen deed in een rapport van het Franse parlement.

jdewit

"Ik heb mijn verklaringen aan twee Franse parlementsleden afgelegd in de vakantie van 2011. Toen waren we nog in lopende zaken en toen waren de onderhandelingen over de nieuwe regering nog bezig. Ik heb toen slechts een paar problemen geschetst, die in de onderhandelingen aan de orde waren. Ik heb nooit een partij of een streek als racistisch of fascistisch bestempeld", zo zegde Flahaut zopas bij het begin van de plenaire zitting.

Jan Jambon (N-VA) en Gerolf Annemans (VB) hadden excuses van Flahaut geeist voor zijn verklaringen in een rapport van het Franse parlement. Flahaut had daar gezegd dat "het hele staatsapparaat vervlaamst is" en dat "Vlaanderen de democratie miskent door drie burgemeesters van de faciliteitengemeenten niet te benoemen".

Lees ook: De Wever stelt positie Kamervoorzitter Flahaut in vraag

"Kot te klein"

Jambon zegde dat "het kot te klein zou zijn als Senaatsvoorzitster Sabine de Bethune (CD&V) soortgelijke verklaringen over de Franstaligen in België zou afleggen".

Annemans viel vooral uit tegen de N-VA: "Windt U toch zo niet op, mijnheer Jambon. Als N-VA met België wil voortdoen, zoals jullie voortdurend zeggen, dan zit je altijd met Franstaligen die U in Parijs gaan bezwadderen. Wie heeft Flahaut overigens op de stoel van Kamervoorzitter gezet. Toch wel de N-VA!"

"Vlaanderen niet stigmatiseren"

Jambon kreeg in zijn eis om excuses steun van het Franstalige liberale Kamerlid Laurent Louis (MLD): "Vlaanderen is niet oververtegenwoordigd in de administratie van België. Als Franstaligen soms niet doorstoten naar de top, dan is dat omdat ze geen Nederlands kennen. Men moet Vlaanderen hiervoor niet stigmatiseren. De N-VA is ook geen racistische of fascistische partij".

Ook Groen-fractieleider Stefaan Van Hecke vond de uitlatingen van Flahaut "heel onvoorzichtig" en "ongepast". De andere Vlaamse partijen zwegen.

"Geen steriele polemieken"

Flahaut excuseerde zich echter niet. Hij zegde wel dat hij "in de toekomst zijn best zal doen om alle partijen met respect en correct te behandelen. Sinds mijn verklaringen van vorig jaar heb ik geen nieuwe verklaringen afgelegd, ik heb ook niet gereageerd op de pers, ik ben neutraal, ik treed niet meer in polemiek, want er zijn belangrijker dingen dan steriele polemieken".

Jambon reageerde: "Toen U die uitspraken deed was er misschien nog geen regering, maar U was toen al wel Kamervoorzitter en in die functie moet U neutraal blijven".

JDW Archieffoto PhotoNews

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer