N-VA wil nieuwe kerncentrale, Groen reageert met ongeloof

N-VA is voorstander van een nieuwe kerncentrale op thorium in ons land. Dat stelt Kamerlid Bert Wollants woensdag in zijn "totaalvisie" om de prijzen en de bevoorradingszekerheid van energie onder controle te houden.

drombouts

Indien mogelijk wil N-VA de levensduur van alle huidige kerncentrales ook éénmalig met tien jaar verlengen, al pleit de partij wel voor een geleidelijke afbouw van kernenergie.

"N-VA is voor de afbouw van kernenergie, maar tegen de kernuitstap zoals ze nu voorligt. Ze is een luxe die ons land zich op dit moment nog niet kan permitteren", aldus Wollants. Als het veilig kan, wil hij ook de oudste kerncentrales dus nog tot 2025 openhouden. Dat moet ademruimte geven om de hernieuwbare energiemarkt uit te bouwen en voldoende back-upcapaciteit te voorzien.

De N-VA wil daarnaast één nieuwe kerncentrale bouwen, wat moet helpen om tot een geleidelijke afbouw van kernenergie te komen. Zo'n centrale op de splijtstof thorium "zal aanzienlijk veiliger zijn en genereert ook minder kernafval", aldus Wollants. Het nog langer openhouden van de bestaande kerncentrales zal volgens hem immers meer kernafval produceren, de uitbouw van nieuwe veiligheidsmaatregelen verhinderen en de positie van Electrabel versterken.

Calvo

Groen-Kamerlid Kristof Calvo reageert alvast vol ongeloof. "Iedereen in Europa kiest voor kernuitstap en hernieuwbare energie" luidt het in een reactie aan Belga. Calvo verwijst ook naar de kerncentrales in opbouw in het Franse Flamanville en het Finse Olkiluoto, waar de vertragingen enorm zijn en het kostenplaatje de pan uitswingt. Dat een partij die in Vlaamse regering zit met dergelijk voorstel uitpakt, is een bewijs waarom het energiebeleid in België zo slecht is, besluit hij.

Voor Wollants maakt het voorstel echter deel uit van een "totaalvisie" die maximaal inzet op hernieuwbare energie. Hij benadrukt dat onze energiemix volgens de huidige plannen in 2020 nog steeds voor drie kwart uit niet-hernieuwbare bronnen zal bestaan.

Belga

Foto Photo News