"Aanslagen verijdeld tijdens Eurovisiesongfestival"

Print
"Aanslagen verijdeld tijdens Eurovisiesongfestival"

Aanslagen verijdeld tijdens Eurovisiesongfestival

Tijdens de recente finale van het Eurovisiesongfestival in Azerbeidzjan is er een terreuraanslag verijdeld in de concertzaal in de hoofdstad Bakoe waar het evenement plaatsvond. Dat zeggen de autoriteiten.

De veiligheidsdiensten pakten over het hele land 40 verdachten op. Rebellenleiders uit de opstandige republiek Dagestan, die aan Azerbeidzjan grenst, zouden de plannen beraamd hebben.

Volgens het ministerie van Nationale Veiligheid stonden er ook aanslagen met bomauto's op stapel in de buurt van luxehotels in Bakoe, zoals de Hilton en de Marriott. In april zou de groepering president Ilham Alijev als doelwit hebben willen nemen tijdens een bezoek aan de regio's in het noordwesten van Azerbeidzjan.

Het ministerie stelt niet eerder met de informatie naar buiten te zijn gekomen omdat het tijdens het Eurovisiesongfestival geen paniek wilde zaaien onder de burgers en de buitenlandse genodigden. Tijdens de arrestaties van de verdachten werd ook een aanzienlijke hoeveelheid vuurwapens en explosieven in beslag genomen.

Het Eurovisiesongfestival was het grootste culturele evenement in Azerbeidzjan sinds het in 1991 onafhankelijk werd van de toenmalige Sovjetunie.

Belga

Foto AFP