Vlaamse televisiejournaals besteden meer aandacht aan buitenlandberichtgeving

De Vlaamse televisiejournaals hadden in 2011 opnieuw meer aandacht voor buitenlandberichtgeving. Dat blijkt dinsdag uit de Nieuwsmonitor van het steunpunt Media, een consortium van onderzoeksgroepen van vier universiteiten (Universiteit Antwerpen, KU Leuven, Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel).

nvandeneynde

Nadat de voorgaande jaren het aandeel buitenlands nieuws in de journaals bijna systematisch daalde, steeg het in 2011 met 6 procent ten opzichte van het jaar daarvoor, tot 28,5 procent van het totale nieuwsaanbod.

Ernstiger nieuws

Vooral buitenlandse politiek, financiën en economie waren in 2011 alomtegenwoordig, zo blijkt. Die evoluties worden zowel op Eén als op vtm waargenomen en beide herstellen het "ernstige" nieuws dus in eer.

"Dit laat vermoeden dat beide redacties op dezelfde manier reageren op externe gebeurtenissen, en dat de stijging in de buitenlandberichtgeving niet zozeer te maken heeft met veranderingen in redactioneel beleid maar met de realiteit", aldus het steunpunt Media.

Eén blijkt zich wel almaar nadrukkelijker te profileren met politiek nieuws, "waardoor de kloof met vtm steeds groter wordt". Ten opzichte van 2010 steeg het politiek nieuws in 2011 met 4,3 procent. Financiën en economie steeg met 3,4 procent.

"Door de cijfers nauwkeuriger te bestuderen denken we te mogen besluiten dat dit vooral te maken heeft met de uitzonderlijke gebeurtenissen van 2011, zoals de Arabische Lente of de eurocrisis. Het valt af te wachten of 2012 de trendbreuk van 2011 bevestigt", concludeert het steunpunt.

Belga Archieffoto