Zon, zwart en Metallica

Print
Zon, zwart en Metallica

Zon, zwart en Metallica

De Werchterwei zag gisteren zwart van het volk. Letterlijk. Want zo'n 52.000 hoofdzakelijk in het zwart geklede heavy metal-fans tekenden op pinkstermaandag present op de 2012-versie van Werchter Boutique. Van de partij: Metallica, vijf andere bands uit het harde genre, en veel zon.

Was het die loden zon die ervoor zorgde dat de wei eerder lauw reageerde op de eerste bands? Of was het publiek enkel voor Metallica gekomen? Feit is dat de wei wemelde van de Metallica-shirts.

Alexander, een 34-jarige bediende uit Oslo, is al fan van Metallica sinds zijn dertiende. Zijn favoriete song, 'Nothing Else Matters', heeft de Noor zelfs op zijn arm laten tatoeëren.

Ook Katrien (28) en Ronny (30) uit Maaseik liepen beiden rond met een Metallica-shirt. "Vandaag is het de 29ste keer dat ik Metallica live zie", vertelt Ronny. "'Seek and Destroy' is de ultieme meebrulsong."

Kookpunt

Ghost trapte het festival uitstekend op gang, maar het publiek toonde weinig belangstelling voor de Zweedse band. Ook de Fransen van Gojira waren hetzelfde lot beschoren. Het Belgische Channel Zero kon, ondanks een bronchitis van zanger Franky, wel voor het eerste collectieve kippenvelmoment zorgen.

Mastodon en een imponerend Soundgarden warmden het publiek verder op, maar het was dus inderdaad Metallica dat vanaf 21u de wei tot een kookpunt bracht.

Op plaat zijn Hetfield en co nog maar een schim van zichzelf, maar live is Metallica nog steeds een pletwals. Opener 'Hit The Lights' deed 52.000 vuisten de lucht in gaan, waarna klassieker 'Master Of Puppets' de wei massaal in beweging bracht.

Wat volgde was een heuse triomftocht, met een resem hits die doorgaans volledig door het publiek werden meegezongen. Zo maakte jukebox Metallica van Werchter Boutique toch nog een zeer geslaagd feestje.

Tds
Foto Cia Jansen