Tony Van Parys naar Hoge Raad voor Justitie?

Print
Tony Van Parys naar Hoge Raad voor Justitie?

Tony Van Parys naar Hoge Raad voor Justitie?

Oud-minister van Justitie Tony Van Parys (CD&V) is één van de kandidaten voor de Hoge Raad voor Justitie (HRJ). De Senaatscommissie Justitie organiseert momenteel achter gesloten deuren hoorzittingen om de 22 externe leden van de HRJ te benoemen.

De HRJ bestaat uit 22 magistraten en 22 anderen (advocaten, professoren, vertegenwoordigers uit de samenleving). De helft hiervan is Nederlandstalig. De HRJ benoemt en bevordert rechters, handelt klachten van burgers af. Hij doet toezichtsonderzoeken op parketten en rechtbanken. Zo onderzoekt hij momenteel wat de magistraten fout deden in het onderzoek naar de moord op Annick Van Uytsel door Ronald Janssen. Hij adviseert over wetsvoorstellen en ontwerpen. Zo sprak hij zich bij herhaling uit voor de afschaffing van het assisenhof.

De Senaat organiseert momenteel de hoorzittingen over 22 "externen": advocaten, universiteitsprofessoren en gewone mensen uit de samenleving. Er zijn 31 Vlaamse kandidaten.

Daar zijn een aantal mensen bij die nu al in de HRJ zetelen en hun mandaat verlengd willen zien: professor Philip Traest (Universiteit Gent, strafrecht), de Limburgse advocaten Hugo Lamon en Lieve Dehaese, professor Frank Fleerackers (HUB Brussel, rechten).

Van Orshoven


Er zijn echter ook enkele opmerkelijke nieuwe kandidaten. Naast de Leuvense professor gerechtelijk en grondwettelijk recht Paul Van Orshoven, valt vooral de kandidatuur van oud-justitieminister Tony Van Parys op. De voormalige Gentse senator wordt voorgedragen door de advocatuur en is ook al gevraagd als lid van de Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen. Van Parys was één van de grootste justitiespecialisten van de CD&V.

Uit Antwerpen komen de advocaten Joëlle Vandenbulck, een specialiste in aannemings-, familie- en goederenrecht. Daarnaast wordt Joris Rycken voorgedragen door Febex, de vereniging van gerechtsexperten. En ook expert Marc Tabak is kandidaat, hij wordt voorgedragen door de VUB.

Slechts zeer weinig senatoren vinden het de moeite om naar de hoorzittingen te komen. Op een bepaald moment waren er slechts drie. De Senaat beslist in juni, want de nieuwe HRJ start in september.

Lees ook: Bouckaert: "Schaf Hoge Raad voor Justitie af!"

JDW

Foto Belga