Foto's van inbrekers steeds vaker op Facebook gezet

Print
Foto's van inbrekers steeds vaker op Facebook gezet

Foto's van inbrekers steeds vaker op Facebook gezet

Steeds meer zelfstandigen die inbrekers over de vloer krijgen, zetten na afloop zelf bewakingsbeelden online waarop de dieven herkenbaar staan. “Nochtans schenden ze daarmee de privacywetgeving”, waarschuwt Eva Wiertz van de privacycommissie in Het Belang van Limburg en .

Wettelijk gezien kunnen inbrekers die op het internet staan zonder dat de politie daar goedkeuring voor gaf, een klacht indienen omdat hun privacy is geschonden. “Al denk ik niet dat er ook maar één dief of overvaller dat ooit heeft geprobeerd”, relativeert Wiertz. Ook bij de Limburgse parketten kregen ze - voor zover bekend - nog nooit een inbreker over de vloer die vond dat zijn privacy was geschonden.

Cowboy

Ondernemers die de privacy van inbrekers schenden, hoeven zich niet meteen grote zorgen maken. Voor het Tongerse parket is het vervolgen van zulke overtredingen alvast geen prioriteit.

De Hasseltse procureur Marc Rubens maakt zich dan weer sterk dat het parket opgenomen beelden sowieso gebruikt voor het onderzoek. “Zelfstandigen weten dat en moeten de beelden dus niet zelf online zetten. Wie dat toch doet en de cowboy wil uithangen, heeft een probleem.”

RuSt Archieffoto