thumbnail: null
thumbnail: null

Burgemeester Claessens: "Dit is een enorme klap" (video)

Burgemeester Jos Claessens is geschokt na het dodelijke ongeval van deze ochtend, tijdens de Sezoensrally in Bocholt. Daarbij kwamen piloot Roel Vrolix (40) en co-piloot Stef Winters (43) om het leven. Dat vertelde hij op de persconferentie na het ongeval. "Dit is een enorme klap. Zowel voor de gemeente als voor de rallysport hier. In 36 jaar rally in Bocholt zijn er al een paar ongevallen geweest, maar een dodelijk slachtoffer hebben we nooit gekend."

ccardinaels

Omstreeks 10.15 uur begon de rallywagen van Vrolix en Winters te slingeren ter hoogte van de Pluimertweg. Vermoedelijk gebeurde dat door een 'hobbel' in het wegdek. Hun wagen knalde tegen een boom, en vatte vuur.

Alle hulp kwam te laat

"De hulpdiensten waren na enkele minuten ter plaatse", zegt Rudy Deckers namens de organisatie van de Sezoensrally. "Het vuur is meteen geblust, maar de slachtoffers zaten nog gekneld in het wrak. Meteen werd duidelijk dat het om een bijzonder zwaar ongeval ging. Stef Winters overleed tijdens de overbrenging naar het ziekenhuis. Een MUG-arts probeerde piloot Roel Vrolix ter plaatse te stabiliseren. Uiteindelijk overleed hij ter plaatse, nog voor een traumahelikopter hem kon overbrengen naar Luik."

Waarschijnlijk laatste rally voor Vrolix

Beide slachtoffers, de 40-jarige Roel Vrolix en de 43-jarige Stef Winters, zijn nauw verbonden met Bocholt. "Een van hen was een echte Bocholtenaar en het ander slachtoffer woonde in Peer, maar is oorspronkelijk van Bocholt afkomstig. De impact van deze gebeurtenis is dus zeer groot en als liefhebber van de rallysport grijpt het ongeval mij persoonlijk erg aan. Ik heb de Sezoensrally altijd gesteund en van dichtbij gevolgd."

Vrolix zat in de organisatie van het Bochelts rallyevent. In Het Belang van Limburg van vrijdag 18 mei vertelde de man nog dat het waarschijnlijk zijn laatste rally zou zijn omdat hij zich de komende jaren wilde concentreren op zijn organisatorische functie.

De hobbel

De rally is uit respect voor de slachtoffers meteen stil gelegd. "We organiseren de Sezoensrally al 36 jaar", aldus Deckers. "Nooit eerder hebben we een dergelijk zwaar ongeval gehad. Uiteraard zijn er altijd risico's verbonden aan dit soort wedstrijden. Toch nemen we elk jaar alle nodige voorzorgsmaatregelen."

Op de plaats van het tragische ongeval was vorig jaar ook een ongeval gebeurd. "De 'hobbel' bij het wegdek is nochtans gekend bij de piloten", besluit Rudy Deckers. "Dergelijke hindernissen zijn op verschillende plaatsen in het parcours terug te vinden. Helaas is een inschattingsfout hier wellicht fataal geworden. Deze weg zit trouwens al meer dan derig jaar in onze rally."

Bekijk ook de reportage van TVL:

Foto JG

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio