Bourgeois verdeelt in Marokko starterspakketten voor migranten

“Vroeger hoorden we dat het in België geld regent”, zegt een Marokkaan. Maar dat bleek bij zijn verhuizing naar België niet te kloppen. Het is een van de uitspraken uit het starterspakket ‘Migreren naar Vlaanderen’ dat minister van Inburgering Geert Bourgeois (N-VA) gisteren in Casablanca heeft voorgesteld.

mimeers

Bourgeois heeft een dvd en een boekje laten ontwikkelen voor mensen die zich in Vlaanderen willen vestigen. “Doel is een realistisch beeld van Vlaanderen te schetsen”, zegt Bourgeois. De migranten krijgen er informatie over het gewone leven in ons land aan de hand van een aantal getuigenissen van Marokkanen die hen vooraf zijn gegaan.

Enkele getuigenissen zijn bij de voorstelling in de Belgische ambassade in het verkeerde keelgat geschoten bij een plaatselijke journaliste, die vindt dat Marokkanen wel slimmer zijn dan wat de dvd doet uitschijnen. Ze had ook vragen bij de selectie van de getuigen.

Vlaamse schooltjes

De Belgische ambassadeur Jean-Luc Bodson suste in elk geval erg diplomatisch de gemoederen en legde uit dat die dvd bedoeld is voor mensen die niet voorbereid zijn op integratie. “Natuurlijk komen de Marokkanen ook op tijd.”

Een vertegenwoordiger van Marokkanen die in België universiteit hebben gelopen, was wel enthousiast en moedigde de minister aan om ook Vlaamse schooltjes op te richten. De dvd is er alleen voor wie al een visum voor België heeft. “We maken deze pakketten ook voor Turkije en Rusland”, zegt Bourgeois. “Samen met Marokko zijn dat de grootste niet-Europese migratielanden.”

Van onze verslaggever ter plaatse: LC Foto LC

Meer over Marokko

Aangeboden door onze partners