131 miljoen euro voor aandeelhouders netbeheerders

Netbeheerders Eandis en Infrax hebben de voorbije jaren steeds meer winst uitgekeerd aan hun aandeelhouders. Zo ging er vorig jaar 131 miljoen euro van onze energiefactuur naar de Vlaamse gemeenten en Electrabel. Dat klaagt LDD-parlementslid Peter Reekmans aan in een krant van De Persgroep.

fvranckx

Eandis keerde vorig jaar 46,3 miljoen euro winst uit aan zijn aandeelhouders Electrabel (21 procent) en de Vlaamse gemeenten (79 procent). In 2007 was dat maar 7,2 miljoen euro.

Bij Infrax stegen de dividenden van 75 miljoen in 2008 tot 85,7 miljoen euro in 2010. Bij deze netbeheerder gaan de dividenden volledig naar de gemeenten.

"De gemeenten profiteren massaal van de dure energie, terwijl de politici de mond vol hebben van de strijd tegen de hoge prijzen", zegt Reekmans. Hij spreekt van "verdoken gemeentebelastingen op kap van de energieconsument" en pleit ervoor de dividenden van de netbeheerders te bevriezen.

"Redelijke vergoedingen"

Eandis-voorzitter Geert Versnick noemt de vergoedingen echter "redelijk".

"Het gaat niet om dividenden, maar vergoedingen voor het ingebracht kapitaal", reageerde hij in het Radio 1-programma 'De Ochtend'. “Die bedragen 6,5 procent en ik vind dat redelijk. Zonder die vergoedingen, riskeert men bijkomende investeringen te verliezen waardoor de dienstverlening er op kan achteruitgaan.”

Lees ook: Vande Lanotte verzet zich tegen hogere distributietarieven

Archieffoto PhotoNews