Vande Lanotte verzet zich tegen hogere distributietarieven

Print
Vande Lanotte verzet zich tegen hogere distributietarieven

Vande Lanotte verzet zich tegen hogere distributietarieven

Minister van Economie Johan Vande Lanotte zal zich verzetten tegen een mogelijk forse verhoging van de distributienettarieven in 2015. Netbeheerder Eandis kondigde zo'n verhoging afgelopen week aan.

"De dividenden van de aandeelhouders houden op meer dan 7 procent en de tarieven verhogen? No way. De afspraak voor 2015 is bij deze gemaakt", aldus Vande Lanotte tijdens zijn 1 mei-toespraak in Oostende.

Macht van de massa

Dat er de voorbije weken successen geboekt zijn in het aanpakken van de hoge energieprijzen en de opzegvergoedingen bij de telecomoperatoren, toont volgens Vande Lanotte de macht van de massa tegenover sommige grote bedrijven. "Eindelijk wordt hun gedrag een deel gestuurd door uw houding", zei hij op de Oostendse Groentemarkt.

Intussen ziet Vande Lanotte een nieuwe strijd opdoemen. Distributienetbeheerder Eandis kondigde aan dat de nettarieven in 2015 bruusk zouden stijgen. "De prijzen zijn nu voor drie jaar geblokkeerd : 2012, 2013 en 2014. En dus komt de voorzitter van één van de distributiebedrijven (Geert Versnick van Eandis, red.) ons doodleuk melden dat ze dan in 2015 de prijzen zullen verhogen. Vergeet het maar", aldus de sp.a-minister.

Gemeenteraadsverkiezingen

In zijn toespraak blikte Vande Lanotte ook vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen. Daarbij nam hij de N-VA op de korrel. Die partij riep de lokale stembusgang uit tot een test voor de federale regering. De N-VA doet dat volgens Vande Lanotte "enkel om te verhullen dat de plaatselijke kandidaten geen alternatief zijn voor de goede bestuurders die onze steden en gemeenten besturen".

Foto: Belga