Noma blijft beste van de wereld, Hof van Cleve valt zwaar terug

Het Deense restaurant Noma, van de jonge chef René Redzepi, is maandag voor het derde jaar op rij verkozen tot beste restaurant ter wereld. De uitreiking gebeurde maandagavond in Londen, door het Britse Restaurant Magazine.

mimeers

De enige Belg in de top 50 is het Hof van Cleve van Peter Goossens. Maar die zakte wel zeventwintig plaatsen tot nummer 42. Restaurant Oud Sluis van Sergio Herman staat dit jaar op de 21ste plaats (-4).

Spanje, in het verleden nog goed voor de eerste plaats, telt nog steeds vijf restaurants in de rangschikking. Twee daarvan staan in de top 3: "El Celler de Can Roca" (Gerona) en "Mugaritz" (San Sebastian).

De vierde plaats gaat naar het Braziliaanse D.O.M (van chef Alex Atala) uit Sao Paulo. De vijfde plaats is voor een Italiaan: Osteria Francescana uit Modena.

De Britse chef Heston Blumenthal bezet zowel de negende plaats met "Dinner" als de dertiende met "Fat Duck". De eerste Fransen staan op de twaalfde plaats: "L'atelier" van Joël Robuchon. Maar het gastronomisch land telt wel zeven eettenten in de rangschikking.

Foto LD