Kadhafi-Sarkozy: "Verpleegsters vrij in ruil voor nucleaire deal"

Volgens een Frans magazine zouden de Franse president Nicolas Sarkozy en Moammar al-Kadhafi, de ex-dictator van Libië, een geheime overeenkomst hebben afgesloten. De Libische leider zou Bulgaarse verpleegsters hebben vrijgelaten in ruil voor een nucleair akkoord met Parijs.

mimeers

Het tijdschrift Les Inrockuptibles, dat woensdag verschijnt, heeft verschillende vertrouwelijke dossiers uit de archieven van het Elysée en de Quai d'Orsay geconsulteerd en beschrijft hoe Frankrijk en Libië hun geheim akkoord zouden hebben afgesloten.

HIV-virus

Net na zijn verkiezingsoverwinning zou Sarkozy de Lybische leider hebben proberen te overtuigen om verpleegsters vrij te laten die ervan beschuldigd werden kinderen opzettelijk te hebben injecteerd met het HIV-virus.

Op zestien juli zou de Franse ambassadeur in Tripoli een telegram hebben gekregen van Parijs. De ambassadeur zou de autoriteiten moeten aanspreken over een Frans-Lybische overeenkomst. Maar Frankrijk zou enkel tekenen als het zeker was dat de verpleegsters zouden worden vrijgelaten. Parijs zou verschillende samenwerkingsdomeinen hebben opgesomd, waaronder ook het nucleaire.

Telegram

Twee dagen later, zou de Franse ambassadeur in een telegram hebben geschreven dat Kadhafi wel geïnteresseerd was in dat nucleaire luik.

In de nacht van 23 juli volgde het antwoord van Parijs: Parijs zou een nucleair akkoord accepteren, maar enkel indien de verpleegsters en een dokter werden vrijgelaten. Dat zou effect hebben gehad, want de dag erop worden de Bulgaarse verpleegsters effectief vrijgelaten.

Zowel het Quai d'Orsay als het Elysée wensen niet te reageren op het artikel van Les Inrockuptibles.

Foto AFP