Chambers en Millar kunnen dankzij het TAS toch naar de Spelen

Het Brits Olympisch Comité (BOA) mag atleten die geschorst werden voor dopinggebruik niet levenslang bannen van de Olympische Spelen. Dat stelt het Internationaal Sporttribunaal TAS in een uitspraak die maandag is bekendgemaakt. De bekendste Britse sporters die door die uitspraak toch naar de Spelen kunnen, zijn atleet Dwain Chambers en wielrenner David Millar (foto).

drombouts

Chambers, goed voor brons op de 60 meter op het voorbije WK indoor, vocht de regel van het BOA aan en werd daarin bijgetreden door het Wereldantidopingagentschap WADA. Dat oordeelde dat een levenslang startverbod strijdig is met de WADA-code, die stelt dat dopingstraffen in elk land gelijk moeten zijn. Het BOA zelf ging daartegen in beroep bij het TAS, maar vangt nu bot in Lausanne.

"De regel van het BOA is een dopingsanctie (en geen selectiecriterium, nvdr.) en daardoor niet in overeenstemming met de WADA-code", luidt de uitspraak.

Het BOA, dat het deelnameverbod meer dan 20 jaar geleden invoerde, argumenteerde tevergeefs dat het verbod geen regel is, maar deel uitmaakt van de selectiepolitiek. Het is aan het BOA zelf om te beslissen wie Groot-Brittannië mag vertegenwoordigen, stelde het Comité.

Dat het TAS die argumentatie niet volgt, is geen verrassing. Begin oktober vorig jaar oordeelde het tribunaal ook al dat de zogenaamde 'Osaka-regel' van het Internationaal Olympisch Comité IOC ongeldig was. Die regel stelde dat elke atleet die een dopingschorsing van meer dan zes maanden kreeg, niet mocht deelnemen aan de eerstvolgende Spelen na afloop van die schorsing.

Belga