Microsoft mikt op e-books

Op de elektronische boekenmarkt krijgen Apple en Amazon er een machtige concurrent bij. Telecomreus Microsoft investeert immers 300 miljoen dollar (227 miljoen euro) in de Amerikaanse keten van boekenwinkels Barnes & Noble, die met de tablet Nook het vuur aan de schenen legt van Apple (iPad) en Amazon (Kindle).

drombouts

Met de investering richten beide partners een dochtermaatschappij op, die zich richt op de elektronische boeken. Microsoft krijgt voor zijn miljoenen dan een aandeel van 17,6 procent in de nog naamloze firma.

"We staan aan de drempel van een revolutie voor het lezen", legt Microsoft-manager Andy Lees maandag uit. Een verbinding tussen het komende Microsoft-besturingssysteem voor computers en tablets, Windows 8, en de Nook-webwinkel is een van de eerste vruchten van het partnerschap.

Vorig jaar spande Microsoft nog een rechtszaak in tegen Barnes & Noble. Twee leestoestellen van de boekhandel draaien immers op het Android-besturingssysteem van Google, waarbij volgens Microsoft patenten geschonden werden. Barnes & Noble krijgt nu een licentie van de telecomreus, waarmee een einde komt aan de patentzaak.

De financiële injectie van Microsoft vindt niet per toeval net nu plaats. De Amerikaanse en Europese concurrentiewaakhonden namen Apple en een reeks grote uitgeverijen recent nog onder vuur wegens vermoedelijke prijsafspraken bij elektronische boeken.

Belga

Foto Photo News