Amerikaanse dominee verbrandt korans

Een Amerikaanse dominee uit Florida heeft exemplaren van de koran en een afbeelding van de profeet Mohammed verbrand, als protest tegen de opsluiting van een christelijke dominee in Iran, aldus de lokale pers.

jrosquin

Een twintigtal mensen was zaterdag aanwezig bij de verbranding, die geleid werd door de kerk van de fundamentalistische dominee Terry Jones in Gainsville, Florida en die rechtstreeks op het internet werd uitgezonden, aldus de krant The Gainsville Sun zondag.

Gevaar voor Amerikaanse troepen

Volgens de krant, had het Pentagon de dominee onder druk gezet om geen korans te verbranden, omdat het vreest dat de verbranding negatieve gevolgen zou hebben voor de Amerikaanse troepen die gelokaliseerd zijn in het buitenland. Jones heeft zijn plan echter laten doorgaan om zo Youcef Nadarkhani, een dominee die wordt vastgehouden in Iran, te bevrijden.

De assistent van Jones verbrandde in maart 2011 al een koran en zette de ceremonie op het internet. De beelden zorgden toen voor geweld in het noorden van Afghanistan, waarbij twaalf mensen om het leven kwamen.

Youcef Nadarkhani werd in oktober 2009 opgepakt en in september 2010 ter dood veroordeeld omdat hij zich bekeerde tot het christendom toen hij 19 jaar was.

Vandaag is hij op 34-jarige leeftijd dominee van de kleine evangelische gemeenschap "Kerk van Iran". Het Iraanse hooggerechtshof annuleerde in juli 2010 het verdict en stuurde de zaak terug naar de rechtbank van Rasht, de geboortestad van de pastoor.

Het tweede proces vond plaats in 2011, maar het verdict werd niet publiek gemaakt.

Foto AFP Dominee Terry Jones