Coffeeshops in Maastricht weigeren wietpas

De coffeeshops in de zuidoostelijke Nederlandse stad Maastricht, verenigd in de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM), blijven bij hun weigering mee te werken aan de wietpas, zo hebben zij maandag in een persbericht beklemtoond.

jatimmermans

"Er is nog teveel onduidelijk. Over de privacyaspecten, maar ook over de exacte eisen die de minister stelt. Wij gaan dus geen klanten registreren", aldus voorzitter Marc Josemans. "Wij blijven verkopen aan iedereen van 18 jaar en ouder die zich kan legitimeren".

De VOCM voert dinsdag, de dag waarop de nieuwe regels van kracht moeten worden, een "tweesporenbeleid", zo staat in de mededeling.

Josemans zal om 10.15 uur een klein aantal niet-ingezetenen de toegang ontzeggen tot zijn coffeeshop "Easy Going", zodat zij bij de politie aangifte kunnen doen wegens discriminatie. Meteen hierna gaat om 11.00 uur de verkoop als vanouds verder: aan niet-ingezetenen én ingezetenen die zich niet willen laten registreren. Alle leden van de VCOM weigeren te "discrimineren" en te registreren.

"Maastricht wordt nu al geconfronteerd met drugsrunners die nooit eerder in de stad zijn gesignaleerd, uit Luik, Oost-Europa en Noord-Frankrijk. Zij gebruiken nota bene de gemeentelijke flyers over de wietpas als lokmiddel voor toeristen! We gaan zo in rap tempo terug naar lang vervlogen tijden, waarin er geen sprake was van een scheiding van markten voor cannabis en hard drugs en dealers op straat de dienst uitmaakten", waarschuwt de organisatie.

"De nieuwe regels zullen niet leiden tot minder, maar méér overlast en criminaliteit", stelt de VCOM.

Belga

Foto ANP


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio