Coene ontkent dat hij parlement gebruikt heeft in dossier Dexia

Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank van België, heeft naar eigen zeggen nog geen concreet voorstel gedaan over de herkapitalisering van Dexia. Hij riep maandag de pers bijeen "om de puntjes op de i" te zetten.

jrosquin

Coene benadrukte dat hij niet gezegd heeft dat Dexia dringend een herkapitalisatie nodig heeft. De gouverneur ontkende ook dat hij het parlement "gebruikt" heeft, zoals vanuit politieke hoek gezegd werd.

Verschillende politici hadden de laatste dagen kritiek op Coene. Er was immers heel wat te doen over uitspraken van de gouverneur in de Kamercommissie over de opvolging van de financiële crisis, die achter gesloten deuren plaatsvond. Omdat een en ander uitlekte, deed Coene maandag uit de doeken wat hij precies gezegd had.

Dringendheid

Coene kwam in het parlement voorstellen van de Nationale Bank voor nieuwe regelgeving voor de financiële sector toelichten, maar kreeg achteraf ook vragen over Dexia. Daarover zei hij "dat het herstructureringsplan dat ingediend werd bij de Europese Commissie, uitgaat van vrij optimistische hypothesen". Als die uiteindelijk minder optimistisch zouden uitdraaien, "zal dat een invloed hebben op de solvabiliteit", legde hij uit. En dan is er "een grote kans dat een herkapitalisatie onvermijdbaar is". "Het woord dringendheid is nooit gebruikt", voegde Coene eraan toe.

De gouverneur is "niet zinnens" zich "een tweede keer te laten vangen" en zal geen gedetailleerde informatie meer vrijgeven in het parlement.

Foto: Belga