Wat verandert er op 1 mei?

We beginnen dinsdag al aan de maand mei en op deze feestdag (Dag van de Arbeid) zijn er een aantal zaken die veranderen. Hier vindt u een overzicht:

drombouts

Goedkoopste antibiotica

Vanaf 1 mei zijn apothekers verplicht om de goedkoopste antibiotica en schimmeldodende medicijnen voor te stellen aan de patiënt, ook als er op het voorschrift een bepaald merk staat dat duurder is. Die maatregel past in het besparingsplan van federaal minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx.

Derde kanaal VRT

De openbare omroep start op 1 mei met een derde televisiezender. Ketnet zendt vanaf die dag uit op een apart kanaal. Dankzij de drie volwaardige tv-kanalen, kunnen Canvas en Ketnet op aparte kanalen uitzenden.

Ketnet blijft nog twee weken op het gedeelde kanaal met Canvas uitzenden, om de kijkers de kans te geven het nieuwe net te vinden. Vanaf 14 mei is het tweede net volledig beschikbaar voor Canvas. Ketnet zal elke dag kinderprogramma's uitzenden tussen 6 uur en 20 uur.

Coffeeshops

De coffeeshops in het zuiden van Nederland zijn vanaf 1 mei niet langer toegankelijk voor Belgische bezoekers. De coffeeshops worden besloten clubs waarvoor een "wietpas" nodig is.

De coffeeshops in de Nederlandse provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg zullen tot 2.000 leden mogen hebben, maar enkel Nederlandse inwoners kunnen een wietpas bemachtigen. De bedoeling van de maatregel is om drugstoeristen te weren. Vanaf 2013 krijgen ook de coffeeshops in de rest van Nederland met de wietpas te maken.

En nog

Op 1 mei 2012 veranderen de dienstregelingen van De Lijn in Limburg. Alle info is te vinden op www.delijn.be/aanpassingen.

KBC lanceert de spaarrekening Start2Save. De basisrente en de getrouwheidspremie bieden elk 1 procent. Geld storten op de rekening kan alleen via een automatische spaaropdracht voor maximaal 500 euro per maand.

Electrabel voert gedurende 12 maanden nieuwe tarieven in die gemiddeld 10 (gas) en 11 procent (elektriciteit) lager liggen dan de vorige tarieven op vaste contracten. Ze gelden alleen voor wie een contract met vaste energieprijzen sluit en voor bestaande Electrabel-klanten. Die moeten ze dan wel zelf aanvragen.

Vanaf 1 mei geldt een nieuwe omschrijving van het begrip 'cataloguswaarde' van een bedrijfswagen. De nieuwe definitie van 'cataloguswaarde' is de catalogusprijs van het voertuig in nieuwe staat bij de verkoop aan een particulier, inclusief opties en werkelijk betaalde belasting over de toegevoegde waarde, zonder rekening te houden met enige korting.

Foto Photo News