Openbaar Ministerie: "Baby J. werd op afbetaling gekocht"

In de zaak van baby J., de jongen die in 2008 verkocht werd door een Belgisch koppel aan Nederlandse wensouders, verschijnen de vader, moeder en grootmoeder van het kind voor de Gentse strafrechter. "Ik dacht dat ik alles gezien heb, maar uit het onderzoek blijkt dat de baby op afbetaling werd gekocht", maakte de openbare aanklager maandagvoormiddag bekend.

wmigom

Baby J. werd kort na de geboorte in Gent op 7 juli 2008 bij de burgerlijke stand geregistreerd als kind van een Nederlandse koppel uit Sibculo. Het kind was geboren in het Gentse ziekenhuis Jan Palfijn en voor 7.500 euro verkocht door een koppel uit Gent.

De Nederlandse wensouders werden vorig jaar door de rechtbank van Zwolle veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van acht maanden, een werkstraf van 240 uur en een boete van 1.000 euro voorwaardelijk. Voor de Gentse correctionele rechtbank staan de biologische moeder, de vader en de grootmoeder van baby J. terecht voor "onderschuiving van een kind" (een kwalificatie waarbij aan een vrouw een kind wordt toegeschreven waarvan ze niet bevallen is), valsheid in geschrifte, onterende behandeling en het achterlaten van een kind in een behoeftige toestand.

Het openbaar ministerie is momenteel aan het woord. "Het kind zal ooit te weten moeten komen dat hij verkocht is op afbetaling, zoals een ijskast", zei de openbare aanklager.

Belga

Foto: gerechtsgebouw Gent (Google Street View)

Meer over Gent