Tobback (sp.a) gelooft niet in relanceplan

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback gelooft niet dat een relanceplan van de regering veel zin heeft. "Dat soort abstracte plannen, het werkt niet", zei hij maandagochtend op de VRT-radio. De socialistische topman ziet al heel wat heil in het regeerakkoord dat de federale regering eind vorig jaar afsloot. "Het hele beleid van de regering is gestoeld en gericht op herstel."

wmigom

"Als er al ooit een plan komt, zal het geen plan zijn dat grote sociale onrust veroorzaakt", stak Tobback van wal. Wat hem betreft omvat het regeerakkoord al een heel pakket maatregelen om de economie weer aan te zwengelen. Nu plots met een heel nieuw relanceplan komen - in de wetenschap dat volgend jaar opnieuw bespaard zal moeten worden - vindt Tobback "een wat grappige discussie".

De sp.a-voorzitter toonde zich wel tevreden dat op Europees niveau "eindelijk" over relance gepraat wordt, "na jaren van besparen, besparen, besparen". "Naast Europese begrotingsnormen zou ik graag ook Europese pensioennormen en Europese loonnormen hebben", aldus Tobback.

Dat de federale regering haar hervormingsplannen ondermijnt door bij Bekaert brugpensioen vanaf 52 toe te laten, wil Tobback niet gezegd hebben. Belangrijker voor hem is dat driehonderd mensen uiteindelijk toch aan de slag kunnen blijven. De anderen waren zelf ook helemaal niet van plan om al te stoppen. "Zij hebben niet gekozen om doelwit te worden van een ontslagronde", benadrukte Tobback. Zelf is hij tegen automatisch brugpensioen, maar wil hij wel een garantie voor vijftigplussers die na jaren van bewezen diensten aan de deur worden gezet.

Belga

Foto: Belga