Groezrock lokt 40.000 hardcoreliefhebbers naar Meerhout

Ongeveer 40.000 Groezrockers hebben afgelopen weekend het festivalseizoen ingefeest. En ja hoor: meteen sneuvelde een bezoekersrecord. het festival, dat zich specialiseert in punk, ska, hardcore, en alles wat hard, stout en ruig is, kende zelden zo’n mooie affiche. Tenminste, voor wie houdt van het genre, want voor de optredens van sommige bands was een wel érg sterke maag een absolute vereiste.

jrosquin
  • THE DILLINGER ESCAPE PLAN, bijvoorbeeld, werd zaterdag door de presentator aangekondigd als ‘de meest extreme band op de affiche’, en dat was nog een understatement. Duizelingwekkend snelle drums, vreemde ritmewijzigingen, door merg en been snijdend gekrijs: dit is hardcore voor gevorderden.
  • Nét iets toegankelijker, maar nog steeds beenhard, was HEAVEN SHALL BURN, de zaterdagheadliner in de hardcoretent. Een leuke brok metalcore voor wie nét iets meer melodie in zijn hardcorepunk lust.
  • Melodieus, dat was dan weer de beste omschrijving voor poppunkcoryfeeën LAGWAGON. Melancholische teksten op stevige poppunkriffs: een nostalgietrip terug naar de skatende tienerjaren voor de vele late twintigers en vroege dertigers in het publiek.
  • Eerste topper zondag was HOT WATER MUSIC, met complexe, folky punk. Denk aan Bruce Springsteen, maar dan volgetatoeëerd en op foute drugs.
  • Voorts was het zondag uitkijken naar de legendarische hardcoreband REFUSED, die na een meer dan tien jaar durende hiatus opnieuw samenkwam om hun magnum opus The shape of punk to come quasi integraal te spelen.
  • Muzikale trend op deze Groezrockeditie: de cover, al dan niet grappig bedoeld. DE HEIDEROOSJES hielden het voorspelbaar met een cover van The Ramones, EVERGREEN TERRACE verraste met een snedige versie van Mad world van Tears for fears. Skapunkband REEL BIG FISH speelde vakkundig Enter sandman van Metallica de vernieling in, en deed er dan nog een schepje bovenop met... The imperial march uit Star Wars. Hilarisch, dat wel.
  • Volledig serieus dan weer was de ACOUSTIC STAGE, nieuw dit jaar op het festival, waar punkbands akoestische sets ten beste gaven. En zo konden mensen met een minder sterke maag toch óók van Groezrock genieten.

Wim Van Acoleyen