Wijkcentrum al 11 jaar brandonveilig

Guy Hauben, beheerder van het wijkcentrum in Kotem, trekt aan de alarmbel bij het gemeentebestuur van Maasmechelen: "Ons wijkcentrum staat er bij in een erbarmelijke toestand." "Hier stoppen we geen geld meer in," zegt schepen Eddy Vanderhallen, bevoegd over het patrimonium van Maasmechelen.

jatimmermans

"Sinds 1980 is de oude school en hoofdonderwijzerswoning in gebruik als wijkcentrum voor 6 verenigingen in Kotem," zegt Guy Hauben (foto). "32 jaar later is het centrum toe aan een opknapbeurt. In 2001 was er een negatief advies over de brandveiligheid van het gebouw. Dat is nu 11 jaar geleden en het gemeentebestuur doet niets. Eigenlijk mogen de lokalen op de eerste etage niet meer gebruikt worden."

In de grote zaal valt het pleisterwerk van de muren. De toog is nog in goede staat, maar de kasten erachter heel wat minder. In de keuken is de tijd stil blijven staan en in het plafond zijn de latjes uit 1870 zichtbaar. De sanitaire ruimte is in één woord triest. Tussen de gevelbakstenen is er veel voegwerk verdwenen. "Inzake brandbeveiliging is een dossier om provinciale subsidie ingediend en goedgekeurd voor 12.500 euro", zegt Hauben, "op voorwaarde dat het gemeentebestuur hetzelfde bedrag inbrengt. En daar knelt het schoentje: van de laatste vier schepenen die bevoegd waren, is er niet één die iets gedaan heeft."

"We zijn al blij als de grote zaal eens een nieuwe verflaag kreeg. Onze gordijnen zijn brandveilig en de ramen van het pand zijn ook nog in goede staat."

Schepen Eddy Vanderhallen kent het wijkcentrum: "Het pand is versleten. Als je achter de toog de waterkraan opendraait, loopt het via een leiding naar buiten. Dat kan niet meer. Het schepencollege heeft besloten in dit wijkcentrum geen extra geld meer te steken. De gevraagde 12.500 euro voor dit pand is ontoereikend. De gemeente is ook nog eigenaar van de oude parochiezaal van Kotem. Die accommodatie is wel nog functioneel. We verkiezen de oude parochiezaal te renoveren dan geld te stoppen in het huidige wijkcentrum."

MMD

Foto MMD


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio