Hop is hip

Als het Zythos Bierfestival afgelopen weekend in de Leuvense Brabanthal één ding bewijst, is het dat 'authentieke' bieren met extra hop in de lift zitten.

wverhaert

Hop is het duurste basisingrediënt van bier. De bitterstoffen uit de klimplant dienden ooit als conserveringsmiddel, maar worden vandaag vooral gebruikt om een rijkere smaak en andere aroma's te bekomen. Het ingrediënt dat in de verdrukking kwam toen brouwers voor een veiliger, zoetere smaak gingen kiezen, is weer prominent aanwezig.

Belgische bierbrouwers gaan resoluut terug naar bieren met meer hop. De opfrisbeurt die Heineken in 2009 aan het Maes Pilsrecept gaf, bevatte meer mout en hop, de Houblon Chouffe is een hoprijke variant van de kruidige Chouffe. Dat smaken veranderen, bewijst ook het succes van Orval. Het trappistenbier, lange tijd voor velen te bitter, kan vandaag de vraag niet bijhouden.

Op het Zythos-bierfestival, dat kenners van over heel de wereld ontvangt, werden vijftig nieuwe bieren gedoopt. "Bijna allemaal hoprijke bieren", zegt Luc Smekens (Zythos).

Speelse namen

De speelse namen geven hem gelijk: Hoppergod, Hoppa Hontas... Dat zijn vooral speciaalbieren van kleine brouwerijen. Maar ook de 'groten' trekken nadrukkelijk de hopkaart. Heineken stelt het feestbier - met extra hop - Affligem Cuvee 950 voor. En DuvelMoortgat heeft van zijn Duvel Tripel Hop, die ook in 2007 en 2010 beperkt op de markt kwam, een nieuwe versie klaar die het jaar rond beschikbaar is.

"We willen elk jaar variëren, met een andere derde hopsoort. In deze editie zit naast Tsjechische en Sloveense hop ook een Amerikaanse", zegt brouwer Hedwig Neven, die in de vraag van de consument een terugkeer naar pure producten ziet. "Vergelijk het met hoe Jeroen Meus grootmoeders keuken brengt."

Alleen marktleider Inbev lijkt de tendens te negeren. Inbev laat in Leuven een Leffe-variant met honing proeven. Een verzoeting die tegen de algemene trend ingaat.

De evoluties in biersmaak hebben ook gevolgen voor de landbouw. "Het aantal hopvelden in Vlaanderen stijgt sinds vorig jaar weer", zegt Luc Smekens over de arbeidsintensieve cultuur die vooral in West-Vlaanderen bestaat. "Al is de vraag vandaag nog veel groter dan het binnenlandse aanbod en is import dus een noodzaak: er worden stilaan ook weer meer biergeschikte hopvariëteiten geteeld."

Gazet van Antwerpen / Photo News

Niet te missen