Wereldwijd 202 miljoen werklozen

De cijfers lagen jammer genoeg in de lijn der verwachtingen, maar zijn toch op zijn minst somber te noemen. Dit jaar zullen zowat 202 miljoen mensen (6 procent van de wereldbevolking) zijn. Dat zijn er 6 miljoen meer dan vorig jaar. Volgend jaar zou dat cijfer zelfs nog stijgen tot 201 miljoen. Dat blijkt uit een rapport van de International Labour Organisation (ILO).

fvranckx

Volgens de organisatie, die haar hoofdkwartier heeft in Genève, is het weinig waarschijnlijk dat de wereldwijde economie de komende twee jaar voldoende vooruitgaat om het huidige gebrek aan werk op te vangen en een arbeidsplaats te bieden aan de 80 miljoen mensen die tijdens dezelfde periode op de arbeidsmarkt zullen komen.

Vooral in Europa is de tendens zorgwekkend. De werkloosheid is er sinds 2010 in tweederde van de landen gestegen. Maar ook in andere economieën, zoals Japan en de Verenigde Staten, is de rbeidsmarkt op een "dood punt" beland. lders zijn de jobaanbiedingen niet opgewassen tegen de groeiende noden van een steeds groeiende en gekwalificeerde bevolking, zoals bijvoorbeeld in China. Ook in Afrika en de Arabische wereld blijft het gebrek aan jobs kritiek.

Archieffoto PhotoNews