Eén dode en drie gewonden door giftige dampen in waterput

In Leffinge is zondag een bejaarde landbouwer om het leven gekomen nadat hij bevangen was geraakt door giftige dampen in een waterput. Zijn dochter en zoon werden net op tijd gered. Ook een hulpverlener werd met vergiftiging naar het ziekenhuis gebracht.

fvranckx

De 66-jarige landbouwer zag dat de vlotter van zijn waterput stuk was en wilde die herstellen. Hij trok het tuig los, maar viel daarbij in de put. Er kwamen giftige dampen vrij, waarna de man bewusteloos raakte en verdronk.

Nadat de boer lang wegbleef, verwittigde zijn vrouw hun zoon. Die laatste woont met zijn vrouw in de buurt en het duo was snel ter plaatse. Ze belden de hulpdiensten en trachtten de man zelf te redden, maar raakten daarbij ook bevangen. Ze werden net op tijd uit de put gehaald.

Een hulpverlener uit Oostende, die als eerste ter plaatse was, raakte ook bevangen en werd eveneens in het ziekenhuis opgenomen. Naar verluidt heeft hij hevige pijn aan de longen en luchtwegen. De slachtoffers liggen allemaal in een ziekenhuis in Oostende. De toestand van de zoon is nog kritiek.

In de waterput zat volgens de huidige informatie waterstofsulfide (H2S), waarvan de alarmfase overschreden was. Er werd ook nog 20 procent zuurstof en 5 procent CO gemeten. Dat is naar verluidt een dodelijke cocktail.

Belga

Foto Belga