Luis Leon Sanchez zet Ronde van Romandië naar zijn hand

Luis Leon Sanchez (Rabobank) heeft zaterdag in de Ronde van Romandië de vierde etappe gewonnen, goed voor zijn tweede ritzege op rij. De Spanjaard, die vrijdag nog Gianni Meersman op de tweede plaats hield, was na 184 kilometer in Sion de snelste van een uitgedund peloton en verovert ook de leiderstrui.

drombouts

De Lotto-ploegmaats Gianni Meersman en Kenny Dehaes, die in het slot van de derde rit ten val was gekomen, stapten zaterdag uit de wedstrijd. Ook bij Sky hielden twee opvallende pionnen het voor bekeken met het oog op de Giro: proloogwinnaar Gerraint Thomas en wereldkampioen Mark Cavendish.

Johann Tschopp, Petr Ignatenko en Guillaume Levarlet waren de laatste overlevers van een vroege vlucht met zes. Vier renners reden nog naar de kop van de wedstrijd toe, maar Team Sky van de jarige leider Bradley Wiggins zorgde in de eerste kilometers van de slotklim (1e categorie) voor de hergroepering.

Een kwintet bestaande uit Landa, Gadret, Nocentini, Hernandez en Kreuziger kwam op die Saint-Martin als eerste boven, maar in de afdaling maakte het peloton opnieuw de aansluiting.

De laatste, vlakke tien kilometer waren doorspekt met aanvallen, maar niemand raakte nog weg. Een peloton van een dertigtal renners mocht zo gaan sprinten om de zege en daarin was Luis Leon Sanchez oppermachtig. De Spanjaard hield Nocentini op een fietslengte, Samoilau was derde.

Door zijn ritzege neemt Sanchez de leiderstrui over van de Brit Bradley Wiggins. De Spanjaard begint zondag met 9 seconden voorsprong aan de afsluitende tijdrit in Crans Montana (16,5km).

Belga

Foto AFP